Voor deze salade met geroosterde aubergine en schapenkaas maakte ik zelf een kaasje. Heb je dat al eens gedaan, je eigen verse kaas gemaakt? Elders op de site vind je een recept voor zelf verse geitenkaas maken. Dit is heel leuk om te doen en absoluut niet ingewikkeld. Van melk en room een kaasje maken, voor kinderen lijkt het toveren! Ga in plaats van samen koekjes bakken eens kaas maken! Geïnspireerd door het nieuwste kookboek van Janneke Philippi Salade ging het kaasje onder de grill.

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 homemade vers schapenkaasje of ricottakaas (zie recept zelf verse geitenkaas maken)
2 kleine aubergines
6 el olijfolie
150 g snackpaprika’s
1 koolrabi
6 bladen Romainesla
2 handjes spinazie
2 tl honing
25 g hazelnoten
2 el citroensap
Extra nodig: bakplaat

Wil je zelf een schapen- of geitenkaasje maken? Dan moet je daar een dag van tevoren mee beginnen. Het recept voor home made verse kaas vindt je hier. Wil je een schapenkaasje maken vervang de geitenmelk in het recept dan door schapenmelk. In het recept voeg ik daslook toe. Voor deze salade adviseer ik een naturel kaasje zonder toegevoegde groene kruiden.

Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand. Was, droog en halveer de aubergines in de lengte. Bestrijk de snijzijden van de aubergine’s met olijfolie. Was en droog de paprikaatjes en bestrijk ze met olijfolie.

Leg de aubergine en paprikaatjes op de bakplaat en bestrooi ze met versgemalen peper en zout naar smaak. Schuif de bakplaat onder de hete grill en rooster de groenten in ± 5 minuten lichtbruin.

Neem de bakplaat uit de oven. Keer de groenten. Leg het kaasje erbij en bestrijk met een beetje olie en druppel de honing erover. Rooster het kaasje en de andere kant van de groenten bruin.

Schil de koolrabi met een dunschiller en snijd de knol in kleine blokjes. Was en snijd intussen de Romainesla in dunne repen. Was en droog de spinazie. Meng de Romainesla met de koolrabi en spinazie. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin en schud ze uit de pan.

Klop de rest van de olie met het citroensap en versgemalen peper en zout tot een dressing. Schep de dressing door de groene sla. Verdeel de sla, de geroosterde groenten en de kaas over de borden. Bestrooi de salade met geroosterde aubergine en schapenkaas met de hazelnoten. Lekker met een lekkere snee knapperig vers brood.

Bereidingstijd: ± 25 minuten + het maken van de kaas

Tip
Geen tijd of zin om zelf een kaasje te maken? Gebruik dan een kant-en-klaar gekocht kaasje.