Met deze salade van bietjes, zalm, tahinayoghurt en hazelnoten zet je een heerlijke maar ook mooie salade op tafel. Lekkere knapperige groenten gecombineerd met gerookte zalm en noten met een lekkere sesamyoghurt en op smaak gebracht met granaatappelmelasse en geurige hazelnootolie. Echt een salade om je vinger bij af te likken!

Maaltijdsalade voor 2 personen

2 gekookte rode bieten, ontveld
1 kleine rode uien, gepeld
125 ml Griekse of Turkse yoghurt
2 el witte tahina (sesampasta)
1 teentje knoflook, gepeld
50 g blanke hazelnoten
¼ krop ijsbergsla
1 potje witte bonen à 360 g, afgespoeld en uitgelekt
150 g gerookte zalm
1- 1½ el granaatappelmelasse
3 el hazelnootolie
1 el grof gesneden koriander
Extra nodig: mandoline of schaaf

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schaaf de bieten in dunne plakken en de uien in dunne ringen.

Roer de yoghurt met de tahina, de uitgeperste knoflook en versgemalen peper en zout naar smaak door elkaar.

Verdeel de hazelnoten over een met bakpapier bekleed bakblik en rooster ze ± 8 minuten in de voorverwarmde oven. Hak de geroosterde hazelnoten grof.

Verdeel de ijsbergsla, de bonen en de biet over 2 grote borden. Schep de tahinayoghurt over de bietenplakjes en leg de zalm erop. Strooi de uienringen erover.

Druppel er naar smaak granaatappelmelasse en hazelnootolie over en bestrooi met versgemalen peperen zout naar smaak.

Verdeel er de hazelnoten en de koriander over en serveer deze salade van bietjes, zalm, tahinayoghurt en hazelnoten direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Deze salade smaakt ook lekker met geroosterde groenten

Vervang de bieten door 2 courgettes of aubergines. Snijd ze in plakken van ± 1 cm dik, bestrijk ze met olie en rooster ze in een grillpan aan beide kanten tot ze bruine streepjes hebben. Bestrooi met versgemalen peper en zout en leg ze, in plaatst van de bietenplakjes, op de witte bonen.