Deze heerlijke salade van burrata met avocado en gemarineerde biet doet het goed als lunch voor twee of als voorgerecht voor vier personen. Met elkaar smullen van een schaal vol lekkers. De combinatie van romig zachte burrata en avocadopuree met de knapperige nootjes, de rucola en de zoet geurige bieten is echt verrukkelijk.

Lunchgerecht voor 2 of voorgerecht voor 4 personen

2 gekookte rode bieten, ontveld
2 el olijfolie
1½ tl rozenharissa of gewone harissa en ½ el rozenwater
½ el granaatappelmelasse
¼ tl gemalen komijn
¼ tl gemalen koriander
2 rijpe avocado’s
1 teentje knoflook, gepeld
½ citroen, uitgeperst
2 el Griekse yoghurt 10% vet
handje rucola
1 burrata à 150 g
2 el pistachenootjes, grof gehakt
sumak
plat of desembrood naar keuze
Extra nodig: bakblik bekleed met aluminiumfolie, staafmixer

Voorbereiden

Verwarm de oven voor tot 225 °C. Snijd intussen de bieten in partjes en schep er 1 eetlepel van de olijfolie en versgemalen peper naar smaak door. Verdeel de partjes over de bakplaat en rooster ze 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem ze uit de oven en schud ze in een schaal. Schep er 1 eetlepel olijfolie, de harissa en eventueel het rozenwater door. Voeg de granaatappelmelasse, de specerijen en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Laat de bieten minimaal 15 minuten op kamertemperatuur marineren.

Bereiden

Halveer de avocado’s, wip de pitten eruit en schep het vruchtvlees uit de schillen. Snijd ze grof en doe ze in een hoge kom. Pers de knoflook erboven uit en voeg het citroensap en de yoghurt toe. Pureer de avocado’s met de staafmixer en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

Schep de avocadopuree op het midden van een schaal en verdeel de rucola en de bietenparten er omheen. Trek de burrata iets uit elkaar en leg het kaasje op de avocadopuree.

Garneer de salade van burrata met avocado en gemarineerde biet met de pistachenootjes en sumak naar smaak. Serveer met platbrood of desembrood naar keuze.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Oventijd: ± 25 minuten
Marineertijd: ± 15 minuten

Tip

Je kunt deze salade ook met andere gerechten serveren als mezzemaaltijd. Serveer er dan de volgende gerechten bij:
gehaktballetjes
zelfgemaakte hummus
muhammara
labne met granaatappel en sesamzaad