Voor mij ligt SOUQ tafels vol mezze! Al vanaf het prille begin ben ik fan van Nadia en Merijn. Samen doen ze al jaren hun best om wat mij betreft, een van de lekkerste keukens, die van het Midden-Oosten, in Nederland bekendheid te geven. Nu dat is de dames inmiddels aardig gelukt. Na vijf fijne kookboeken, hun bijdrage aan 24kitchen, de mooie productlijn SOUQ en dit jaar een tv-serie hebben ze ook nog wederom een likkebaardend lekker boek geschreven!

SOUQ is alweer het zesde boek van dit duo. Wederom een heel fijn boek om te hebben en uit de koken. Deze keer duiken Nadia en Merijn in de wereld van de mezze. Mezze worden wel de Midden-Oosterse variant van tapas genoemd en staat gelijk aan gulheid, vrijgevigheid en gastvrijheid van het Levantijnse volk.

De mezzetafel is rijk gevuld met warme en koude gerechtjes en wordt soms gevolgd door vlees of vis van de grill. Erbij wordt altijd een glaasje arak geserveerd een anijsachtige likeur vergelijkbaar met Turkse raki en Griekse ouzo. Arak is hier wat minder goed verkrijgbaar maar het zou mij niets verbazen als dat anders wordt nu dit boek er is!

Zoals we gewend zijn van Nadia en Merijn wordt er ook in dit boek aandacht geschonken aan alle bijzondere ingrediënten die worden gebruikt. Was het in het eerste boek van de dames nog een heel gezoek om zo’n product te bemachtigen, met hun SOUQ productlijn en de vele winkels met Midden-Oosterse producten wordt het allemaal een stuk eenvoudiger.

Het ruim 250 pagina’s tellende boek staat vol heerlijke gerechten. Met een hoofdstuk vol spannende drankjes met en zonder alcohol. Ik ben inmiddels verslaafd aan hun citroengeraniumlimonade en de absintcocktail! Gevolgd door heel veel recepten voor koude en warme mezze. Vanzelfsprekend met hun eigen interpretatie van labne. Maar ook verrukkelijke flatbreadgerechten, koude en warme salades, allerhande gevulde hapjes en soepen.

In het hoofdstuk ‘na de mezze’ vind je recepten voor vis, groenten, gevogelte en vlees van de grill. Recepten als lamsspiesjes met kardamom, geitenbout van de barbecue, dorade met druivenbladeren, kebab en platgeslagen knoflook-sumakkip doen me het water in de mond lopen. En natuurlijk ontbreken ook de nagerechten niet. Met het recept voor Arabische en witte koffie, en verrukkelijke dadel-sesamkoekjes.

Hun visie dat door samen te koken en te eten de wereld beter wordt onderschrijf ik met volle overtuiging. Als je samen in de keuken staat of aan tafel zit gaat dat altijd gepaard met een ontspannen sfeer en het delen van kennis, je leert elkaars keukens en tradities kennen.

Ik verheug mij nu al op een lange hete zomer met tafels vol mezze gemaakt met de recepten uit SOUQ en natuurlijk met heel veel gasten die samen met ons genieten van elkaar, de vriendschap en alle lekkere gerechten uit SOUQ!

SOUQ tafels vol mezze van Nadia Zerouali & Merijn Tol, Fontaine Uitgevers, ISBN 978 90 5956 7221, € 29,95.