Onlangs viel sous-vide, een lekker dik kookboek van Bas Robben op de mat. Ik ken Bas als schrijver van de kookboeken Zuur en Vet. Beide inspirerende boeken met een geweldige invalshoek en vol originele en lekkere recepten. Sous-vide staat vol met prachtige foto’s van bereide gerechten en van producten in vacuümzakken, ze trekken je aandacht en nodigen uit tot koken. Omdat ik het sous-vide bereiden een mooie en spannende manier van koken vind en er nog meer over wil leren ging ik er al snel mee aan de slag.

Wat is sous-vide

Sous-vide betekent het op lage temperatuur vacuüm garen van ingrediënten in een waterbak. Dit resulteert in een mooi gegaard stukje vlees, vis, groenten en nog veel meer. Hoe je de verschillende producten sous-vide gaart wordt uitgebreid beschreven in dit boek. Maar ook wat het verschil is tussen een waterbad en sous-videstaaf en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende apparaten. Verder wordt er ingegaan op het voor sous-vide garen zo belangrijke vacumeren.

Aan de slag

Het eerste hoofdstuk gaat over wat sous-vide inhoudt, waarom je met deze manier van garen een perfect gegaard product krijgt en wat de voordelen zijn van de verschillende apparaten. De rest van dit 268 pagina’s tellende boek is gevuld met lekker veel recepten. Elk hoofdstuk heeft een eigen ingrediënt. Zo is er een hoofdstuk met kipbereidingen maar ook hoofdstukken met eend, hert, lam, rund, varken en vis in de hoofdrol. Vis, groenten, eieren, infusies en zoet hebben een eigen hoofdstuk.

Elk hoofdstuk begint met uitgebreide informatie over de verschillende ingrediënten die in dat hoofdstuk aan bod komen. Er wordt uitgebreid ingegaan op bereiding en de temperatuur waarop het product sous-vide gegaard wordt. En met deze aanwijzingen kom je al een heel eind voor wat betreft het sous-vide bereiden van de verschillende producten. Maar Bas zou Bas niet zijn als hij er geen mooie en inspirerende recepten bij zou geven.

Een dikke pil met 85 recepten

Zoals we gewend zijn van Bas gaat hij ook in dit boek voor spannende combi’s. Met de 85 recepten in dit boek doe je enorm veel inspiratie op en elk recept nodigt uit tot koken. De bieten gegaard in koffie met mierikswortelcrème en geroosterde boekweit zijn echt super en bij de spareribs met ahornsiroop en whisky lik je je vinger af. Eieren in de schaal sous-vide pocheren kost wel 1-2 uur maar dan ben je wel zeker van een perfect gepocheerd eitje! Ook in de hoofdstukken infusies en zoet vind je leuke en verrassende recepten.

Sous-vide is een bijzonder kookboek voor en nu nog kleine doelgroep maar ik verwacht dat steeds meer mensen deze manier van koken zullen gaan oppikken en waarderen. Ook omdat de nieuwe stoomovens steeds vaker een sous-vide functie hebben.

Kortom Bas leert je in Sous-vide de fijne kneepjes van het sous-vide garen en geeft je 268 pagina’s met sous-vide-inspiratie.

Sous-Vide van Bas Robben is een uitgave van Good Cook, ISBN 9 789 461 432 230, prijs: € 30,95.