Zo’n lekkere spitskoolsoep met venkel-hazelnootcrunch gaat er altijd wel in. Spitskool is nu goed verkrijgbaar en komt van Hollandse bodem dus is het een goede keuze als je het koken een beetje betaalbaar wilt houden. Deze vegetarische soep is zo gemaakt en heeft een lekker kruidig smaakje. De halve venkelknol en hazelnoten had ik nog liggen van een zomerse fotoshoot, de venkel komt op het ogenblik uit het buitenland maar zo maak ik ook nog eens de restjes groenten op. Gebruik je liever seizoensgroenten uit eigen land? Bak dan in plaats van de venkel 1 in boogjes gesneden ui met de hazelnoten en gebruik dat als topping.

Soep voor 4 personen

2 uien
2 teentjes knoflook
1 savooiekool
½ venkelknol
2 el hazelnoten
4 el olijfolie
1 el rash el hanout
½ el kerriepoeder
2 kruidenbouillontabletten
1 el fijngeknipte bieslook
extra nodig: staafmixer

Pel en snipper de ui en de knoflook. Halveer de spitskool, snijd de harde kern eruit en de rest van de kool in dunne reepjes. Snijd de venkelknol in dunne reepjes. Hak de hazelnoten grof.

Verhit 2½ eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de ui met de knoflook op halfhoog vuur goudgeel en glazig. Voeg de rash el hanout en het kerriepoeder toe en bak al omscheppend kort mee. Schep de spitskool erdoor en bak alles 5 minuten op een halfhoog vuur.

Verkruimel de bouillontabletten boven de pan en voeg 1 liter heet water toe. Breng alles aan de kook en laat de kool in 15-20 minuten op een laag vuur gaar koken.

Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak de venkel en hazelnoten al omscheppend bruin en knapperig. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe en schep het mengsel in een schaaltje.

Neem de soep van het vuur en pureer naar wens grof of fijn. Proef de soep en voeg naar wens versgemalen peper en zout toe. Schep de soep in kommen en garneer de spitskoolsoep met venkel-hazelnootcrunch en bieslook.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Tip

Serveer de soep met een dikke snee desembrood met hummus, kaas en plakjes komkommer. Zo maak je er een lekker hoofdgerecht van.