Het is weer stamppottentijd dus voor vandaag deze spruitjes en pompoenstamppot met citroen en nootmuskaat. Voor deze stamppot zijn de groenten geroosterd en daardoor krijgt de stamppot een extra lekker smaakje. Het is een grove stamppot waarbij de groenten niet door de aardappelen gestampt maar er doorheen geschept wordt. De citroen en nootmuskaat geven een verrassende twist aan de stamppot!

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 flespompoen à 650 g, geschild en in stukjes
1 kg iets kruimige aardappels (bijv. Koopmans Blauwe), geschild en in stukken
500 g spruitjes, schoongemaakt
1 citroen, schil geraspt en uitgeperst
1½ el olijfolie
200 g feta, verkruimeld
nootmuskaat
Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje, aardappelstamper

Verwarm de oven voor tot 225 °C (zie tip).

Verdeel de pompoenstukjes over het bakmatje en schep er 1 eetlepel olijfolie en de helft van de citroenrasp door. Bestrooi met versgemalen peper naar smaak en rooster de stukjes pompoen 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Kook de aardappelen in ± 20 minuten gaar. Kook de spruitjes 5 minuten in water met zout. Giet ze af en schep ze als de 15 minuten oventijd om zijn met de rest van de olijfolie door de pompoen. Rooster de spruitjes nog 7 minuten met de pompoen mee.

Giet de aardappelen af maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen fijn. Schep er het citroensap en zoveel kookwater door tot een smeuïge puree ontstaat. Schep de pompoen en de spruitjes door.

Schep de stamppot op een schaal en strooi de feta, de rest van de citroenrasp en nootmuskaat naar smaak erover. Serveer de geroosterde spruitjes en pompoenstamppot met citroen en nootmuskaat met citroen- of sinaasappelolie en druppel dit naar eigen smaak over de stamppot.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Oventip

Heb je een 3D-functie op je oven gebruik die dan om groenten te roosteren. Je hoeft de groenten dan niet om te scheppen want door de 3D-functie roostert alles mooi rondom bruin.

Weetje

Koopmans Blauwe is een iets kruimige aardappel die van oorsprong afkomstig is uit Zeeland. De aardappel heeft een paarsrode schil en is lichtgeel van binnen. Het is een romige aardappel met kruidige smaak.