Wij zijn dol op geroosterde groenten en zo ontstond deze stamppot met traybaked groenten want waarom zou je stamppot altijd met gekookte groenten maken? Met geroosterde groenten maak je zo’n oer-Hollandse stamppot toch net weer even anders. Probeer naar eens!

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

500 -750 g iets kruimige aardappelen, geschild en in stukken
olijfolie extra vierge
500 g pastinaken, geschild en in halve plakjes van ± 1 cm dik
3 rode uien, in boogjes
2 teentjes knoflook, gepeld
1 kleine slagers rookworst
2 rode puntpaprika’s, zonder zaadjes in ringen
1½ el grof geknipte platte peterselie of koriander
Extra nodig: bakplaat bekleed met een bakmatje

Verwarm de hetelucht oven voor tot 200 °C*.

Schep 2 eetlepels olijfolie met de pastinaak, de ui en de uitgeperste knoflook door elkaar en doe het over op de bakplaat met bakmatje. Bestrooi met versgemalen peper en zout naar smaak.

Rooster de groenten in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten lichtbruin en beetgaar. Schep na 10 minuten de paprikaringen erdoor.

Kook de aardappelen in water met zout naar smaak in ± 20 minuten gaar. Wel de rookworst. Giet de aardappelen af maar vang het kookwater op. Stamp ze fijn en voeg zoveel van het kookwater toe zodat het lekker smeuïg wordt.

Schep de geroosterde groenten erdoor. Leg de worst erop en bestrooi de stamppot met traybaked groenten met de peterselie of koriander.

Druppel er nog een beetje olijfolie over en serveer met extra olijfolie erbij.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 25 minuten

* Heeft jou oven een 3D-heteluchtinstelling gebruik die dan. De groentes bakken dan mooier rondom bruin.

Variatietips

Vanzelfsprekend kun je met dit stamppot met traybaked groenten recept naar eigen smaak variëren.
• Neem ook eens een combinatie van winterpeen en pastinaak.
• Vervang de paprika door in vieren gesneden champignons.
• Ook lekker met geroosterde bloemkoolroosjes.
• Vervang de paprika door in stukje gesneden appel en rooster die de laatste 10 minuten mee.
• Vervang de paprika door 250 g gehalveerde spruiten.
• Liever geen vlees? Schep dan 200 g in blokjes gesneden belegen (komijne)kaas of verse geitenkaas door de stamppot.