Dit stoofperenijs maak ik altijd als ik stoofpeertjes gemaakt heb. Vaak stoof ik dan wat extra peren mee om er een leuk toetje van te maken. Deze keer gebruikte ik Karmozijnperen maar het kan ook heel goed met Saint Remy of Gieser Wildemanperen. Het ijs wordt dan alleen iets donkerder. Nog geen lekker dessert voor Valentijnsdag gevonden? Serveer twee porties op een mooi bord of schaaltje en eet er lekker samen van!

Nagerecht voor 4 personen

175 g stoofperen + 2-3 halve stoofperen voor de garnering
½ el witte basterdsuiker
300 ml yoghurt Griekse stijl 2% vet
½ el amandelschaafsel
½ el gepelde pistachenootjes
4 el stoofperensiroop
6 roze schuimtorentjes (zie tip)
Extra nodig: staafmixer, eventueel een ijsmachine

Doe de 175 g stoofperen met de basterdsuiker en de yoghurt in een hoge kom en pureer met de staafmixer tot een mooi egaal mengsel. Doe het mengsel in een diepvriesdoos en zet hem in de diepvries.

Roer het yoghurtmengsel ongeveer elk kwartier om en laat het in ± 2 uur bevriezen. Of draai er een mooi ijs van in een ijsmachine.

Snijd de halve stoofperen in partjes. Rooster het amandelschaafsel en de pistachenootjes.

Verdeel mooie bolletjes ijs over schaaltjes of bordjes en garneer met partjes stoofpeer, nootjes en schuimpjestorentjes. Lepel er een beetje siroop over.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Bevriezen: ± 2 uur (in de diepvries)

Zelf torenschuimpjes maken
Klop 1 eiwit met een mespuntje zout in een vetvrije kom met de mixer met vetvrije gardes helemaal stijf. Voeg geleidelijk 2/3 deel van 60 g suiker toe en klop het eiwit telkens helemaal stijf. Voeg de rest van de suiker toe en klop alles totdat het eiwit dof glanst en helemaal stijf is. De kom kan nu ondersteboven gehouden worden zonder dat het eiwit eruit loopt. Spatel er ¼ theelepel azijn en ¼ theelepel maïzena door en voeg rode kleurstof naar wens toe. Doe het eiwit in de spuitzak en spuit toefjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat de schuimpjes in de voorverwarmde oven (100 °C) in ± 40 minuten drogen. Laat de schuimpjes helemaal afkoelen. Bewaar ze in een goed afsluitbare trommel.