Fans van Janneke Philippi hebben hem vast al in huis, haar nieuwste kookboek; ‘Stoven bij Janneke thuis’! Zoals met al haar boeken krijg je direct, als je het boek openslaat, al trek en zin in koken. De gerechten zijn likkebaardend lekker gefotografeerd en veelal eenvoudig te bereiden.

Het boek is opgedeeld in slechts drie hoofdstukken. Vlees, vis en groeten en fruit en een intro waarin Janneke vertelt hoe eenvoudig en fijn stoven is. De pan of oven doet het meeste werk, dat je wel geduld moet hebben en stoven beslist niet seizoensgebonden is. Hoe je vlees met veel bindweefsel mooi mals krijgt, dat oma’s sudderplaatje heel handig is en dat stoofgerechten heel fijn zijn als je (veel) eters krijgt.

Janneke houdt van koken en lekker eten en dat zie je terug in al haar recepten. Bovendien zijn ze duidelijk, kort en bondig geschreven en veel van de recepten hebben zelfs minder dan 10 ingrediënten.

Bij een boek met stoofgerechten denken de meeste toch aan pannen die uren op het fornuis of in de oven staan te pruttelen. Maar in dit boek is het niet allemaal uren stoven wat de klok slaat. Een flink stel van de recepten hebben een bereidingstijd van zo rond de 30 minuten. Recepten waarvan je bij het lezen van de titel al blij wordt zoals visstoof met venkel en saffraan of scaloppine al limone.

Oma’s draadjesvlees vind je niet in dit boek, wel het familierecht van magere runderlapjes met mosterd en zure uitjes. Janneke stooft met lamsvlees, speklappen, konijn, karbonades, schnitzels, wild, met skrei, inktvis, kip en nog veel meer.

Foolproof en lekker

Haar Limburgse gehaktballen met stroop en ontbijtkoek at ik bij een hutspot van pastinaak, peen en aardpeer. Ik begrijp direct waarom haar kinderen ze zo lekker vinden! Maar ook een echt zuurvleesrecept ontbreekt natuurlijk niet in een kookboek van een rasechte Limburgse. In veel van haar gerechten vindt je trouwens ook Janneke’s voorliefde voor de Italiaanse keuken terug.

En zoals we van Janneke gewend zijn staat het boek weer vol met lekkere, originele en handige tips. Bij het recept van aardappelpuree geeft ze wel 8 variatietips en heb je een beetje stoofvlees over? Maak er eens een tosti van. Die van Janneke is zooo lekker dat ik in het vervolg extra vlees stoof om de volgende dag van die lekkere tosti’s te kunnen maken.

Stoofgerechten zijn lekker, behoorlijk ‘foolproof’ en uitermate geschikt om te maken als je gasten krijgt. Eigenlijk zou iedereen een boek met stoofrecepten moeten aanschaffen en dan is Stoven bij Janneke thuis zeker een aanrader. Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 4521 1985, € 19,99.