Deze lekkere Thaise kippensoep met rijst en groenten maakte ik afgelopen weekend. Soep hoort voor mij bij het weekend, vaak maak ik vrijdags al een flinke pan. Meestal als ik met het avondeten bezig ben. Dan sta ik toch al in de keuken en kan ik gelijktijdig een soepje voor de volgende dag voorbereiden. Zaterdags heb ik dan een flinke pan soep in de koelkast staan en hoef ik de soep alleen nog maar even op te warmen!

Voor 4 flinke kommen soep

3 cm verse gemberwortel
2 teentjes knoflook
1 rode peper
1 tl kurkuma
1 kippenbouillontablet
250 g kipfilet
5 djeroek poeroetblaadjes
100 g pandanrijst
200 g peultjes
175 g worteltjes
1 Shanghai paksoi
1 tl Thaise groene currypasta
250 ml dikke kokosmelk
1 limoen, in plakjes

Schil de gemberwortel en snijd hem in dunne plakjes. Pel en hak de knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd de rest in dunne ringetjes of snijd de peper in stukjes.

Breng 1 liter water met de kurkuma, gemberwortel, knoflook, de helft van de rode peper en de bouillontablet aan de kook. Leg de kipfilet in de pan en laat de kip op een laag vuur in 15 minuten gaar koken.

Kook gelijktijdig de rijst in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Haal intussen de peultjes af. Schil de worteltjes en snijd ze in dunne schuine plakjes. Was de paksoi en snijd de groente in repen van ± 1 cm breed. Houd het witte en groene gedeelte apart.

Neem de kipfilet uit de pan en laat hem iets afkoelen. Pluk de kip in stukjes.

Voeg de peultjes en de wortel aan de bouillon toe en kook ze 5 minuten. Voeg het witte gedeelte van de paksoi, de currypasta, de kokosmelk en de limoen toe en breng alles aan de kook.

Schep de kip, het groene gedeelte van de paksoi en de rest van de rode peper erdoor. Proef de soep en breng hem op smaak met wat versgemalen peper en zout.

Vul een kopje met rijst en keer het in een ruime soepkom. Schep de soep er omheen en serveer direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tips
• Verwijder, naar wens, voor het serveren de djeroek poeroetblaadjes. Ik laat ze altijd in de soep zitten omdat ik het er leuk uit vind zien maar ze zijn stug en taai. Net als laurierblad kun je ze niet eten!
• Maak je de soep een dag eerder? Kook de wortel en de peultjes dan slecht 2 minuten mee en voeg de paksoi pas de volgende dag toe. Zo blijven de groenten lekker knapperig.

Weetje
Shanghai paksoi is een kleine paksoisoort. Ik heb bijna altijd wel van die kleine struikjes in de groentelade liggen omdat ik ze erg handig vind voor in een soep of roerbak. Zeker als je met z’n tweetjes bent is een gewone paksoi of een Chinese kool. als je ook nog andere groenten aan je gerecht toevoegt, vaak net iets teveel.