Deze tomatenrisotto met scamorza en peterselie maakte ik van de week. Het zoetzure van de tomaat combineert heel goed met het rokerige van de scamorza. Met een groene salade of gebakken courgette erbij zet je een lekker gerecht met ruim voldoende groenten op tafel. Scamorza is een gerookte mozzarella en is te koop bij kaasspeciaalzaken en soms ook bij de grotere supermarkten. Je kunt deze risotto ook heel goed als voor- of tussengerecht serveren. Dan is het voldoende voor ongeveer 6 personen.

Hoofdgerecht voor 4 personen

40 g boter
2 middelgrote uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
675 g vleestomaten, in stukjes
2 tl gedroogde oregano
300 g risottorijst ( bijv. Arborio)
700 ml tuinkruiden- of groentebouillon (eventueel van tabletten)
125 g scamorza, grof geraspt
4 cocktailtomaten (bijv. Tasty Tom), in dunne partjes
6 el fijngesneden platte peterselie

Smelt de boter in een pan met dikke bodem. Fruit de ui met de knoflook al omscheppend ± 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de in stukjes gesneden vleestomaat en de oregano toe en bak ± 3 minuten mee. Schep de risotto erdoor en bak mee tot het vocht opgenomen is.

Voeg de bouillon in 3-4 gedeelten toe en breng de risotto tussendoor telkens al roerende aan de kook. Voeg het volgende deel van de bouillon pas toe als het vorige is opgenomen.

Kook de risotto in ± 20 minuten beetgaar. Neem de pan van het vuur en roer 2/3 deel van de scamorza erdoor. Laat de risotto 5 minuten met de deksel op de pan staan.

Schep 5 eetlepels van de peterselie erdoor. Verdeel de tomatenrisotto met scamorza en peterselie over de borden en garneer met de in partjes gesneden cocktailtomaten, de achtergehouden scamorza en de rest van de peterselie.

Bereidingstijd: ± 35 minuten

Tip
Risotto maken in de snelkookpan
Smelt de boter en fruit de ui met de knoflook 3 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de in stukjes gesneden vleestomaat en de oregano toe en bak ± 3 minuten mee. Schep de risotto erdoor en bak mee tot het vocht opgenomen is. Schenk de bouillon erbij en roer goed door. Sluit de snelkookpan en breng hem onder druk. Kook de risotto in 5 minuten beetgaar. Laat de stoom ontsnappen en open de pan. Roer 2/3 deel van de scamorza erdoor en laat de risotto 5 minuten onafgedekt staan. Maak het gerecht af zoals boven beschreven.