Gisteren lagen er ineens 7 spaghettipompoenen voor ons hek een goede reden om een lekkere tomatensoep met spaghettipompoen te maken. Spaghettipompoenen worden zo genoemd omdat het vruchtvlees van de gare pompoen een sliertige structuur heeft. Wat ik erg lekker vind aan deze pompoen is dat hij goed smaak opneemt. In tegenstelling tot andere soorten wordt het vruchtvlees ook niet ‘melig’ als het iets te ver door gaart.

Maaltijdsoep voor 4 personen

1 spaghettipompoen à 1200 g
3 el olijfolie
1 ui, grof gesneden
2 teentjes knoflook, gepeld
15 g gemberwortel, geschild en in reepjes
500 g tomaten, grof gesneden
1 l groentebouillon (eventueel van tabletten)
30 g grof geraspte belegen geitenkaas
1 el fijngeknipt bieslook
Extra nodig: ovenschaal, staafmixer

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Was de pompoen, halveer hem en schep de zaden eruit. Leg de pompoenhelften met de snijkanten naar beneden in de ovenschaal 300 ml. Schenk er 300 ml van de bouillon bij en laat de pompoen in 30 minuten de voorverwarmde oven garen.

Verhit intussen 2 eetlepels van de olie in een soeppan en fruit de ui al omscheppend 5 minuten op een halfhoog vuur. Pers 1 teentje knoflook erboven uit, voeg de gember toe en bak ze nog 2 minuten mee.

Schep de tomaten erdoor en bak nog 5 minuten op een laag vuur. Voeg de rest van de bouillon toe en laat de soep 15 minuten zachtjes koken. Zet de staafmixer in de pan pureer de soep of laat de soep naar wens iets grover.

Neem de pompoen uit de oven en ga met een lepel tussen de schil en het vruchtvlees langs om het vruchtvlees los te halen. Trek de sliertjes met twee vorken los. Let er op dat de spaghettistructuur overdwars loopt. Dus wil je wat langere sliertjes dan moet je ze ook overlangs loshalen.

Doe de helft van de pompoen bij de soep in de pan en voeg ook de bouillon uit de ovenschaal toe. Verhit in een ruime koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak de andere helft van de pompoen bruin. Pers 1 teentje knoflook erboven uit en bak mee. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout naar smaak.

Schep de soep in kommen, verdeel de gebakken spaghettipompoen erover en bestrooi de tomatensoep met spaghettipompoen met de geitenkaas en bieslook. Lekker met een dikke snee desembrood met boter.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

 

Variatietips

 

• Je kunt de spaghettipompoen ook vervangen door een andere pompoensoort. Snijd het vruchtvlees dan in kleine blokjes of stukjes.
• Vervang de belegen geitenkaas ook eens door verbrokkelde feta of blauwe kaas naar keuze.
• Ook lekker met uitgebakken spekjes. Bak in de olie eerst 75 g magere spekreepjes uit en schep ze uit de pan. Strooi de spekreepjes in plaats van kaas over de soep.