Tonijn bakken hoe doe je dat? Deze vraag impliceert dat tonijn bereiden moeilijk is. Maar dat valt gelukkig reuze mee. Tonijn bakken vergt wat aandacht maar is niet moeilijk. Een goede olie, mooie stukken tonijnfilet of tonijnsteak zoals het meestal genoemd wordt en erbij blijven resulteert in een mooi, sappig en lekker stukje vis! Ik serveer er gebakken groenten en noedels bij en zo heb je binnen 25 minuten een heerlijke maaltijd op tafel staan.

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 tonijnsteaks
1 grote ui
2 cm gemberwortel
2 paprika’s (rood en geel)
200 g verse spinazie
3 el (arachide)olie
175 g noedels naar keuze
½ el sesamolie
100 ml tuinkruidenbouillon
1 el sojasaus
½ – 1 el yuzu
Extra nodig: eventueel slacentrifuge

Neem de tonijnsteaks 15 minuten van tevoren uit de koelkast. Pel de ui en snijd hem in dunne boogjes. Schil de gemberwortel, snijd hem in plakjes en snijd de plakjes in dunnen reepjes. Maak de paprika’s schoon en snijd ze in dunne repen. Was de spinazie en droog de groente in een slacentrifuge of met een schone theedoek.

Verhit 2 eetlepels van de olie in een wok en roerbak de ui met de gember ± 3 minuten al omscheppend op een halfhoog vuur. Voeg de paprika toe en bak 3 minuten mee. Kook de noedels in ruim water volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet ze af en schep er de sesamolie door.

Verhit 1 el olie in een koekenpan en bestrooi de tonijnsteaks met versgemalen peper en een klein beetje zout naar smaak. Bak de tonijnsteaks in 2-3 minuten op een hoog vuur aan de buitenkant bruin en vanbinnen rosé. Keer ze halverwege de bereidingstijd. Neem ze direct uit de pan zodat ze niet te gaar worden!

Schep de spinazie door het paprikamengsel en laat al omscheppend een beetje slinken. Breng op smaak met bouillon, sojasaus en de yuzu. Serveer de tonijn met de groenten en de noedels. Tonijn bakken hoe doe je dat? Op een hoog vuur en kort!

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Welke tonijn kun je nog eten?

Als het om tonijn eten gaat rijzen er nogal wat vraagtekens. Want is het nog wel verantwoord om tonijn te eten. Waar moet je op letten als je tonijn koopt. Het heeft alles te maken met de grootte van het visbestand en ten tweede met de vangstmethode.

De beste keuze is volgens de tonijn-wijzer de Skipjack tonijn of de Albacore tonijn. Beide kleinere soorten. De Skipjack is de tonijnsoort die vaak ik blikjes zit. De Albecore of witte tonijn komt met name voor in de Stille Oceaan en het bestand dat in het Zuidelijke deel gevangen wordt kan duurzaam gegeten worden. Een gedeelte is zelfs MSC (Marine Stewardship Council) gecertificeerd. Deze vis wordt met de hengel en haak gevangen. En de certificering staat altijd aangegeven op de verpakking. Het visvlees is lichter als dat van de Bluefin maar ook zeer smakelijk.

De Bluefin tonijn is de grootste van alle tonijnen en wordt wel tot 5 meter lang. Deze soort heeft ook het mooie rode visvlees. Deze tonijn wordt zwaar overbevist. Niet kopen dus!