Vichyssoise of preisoep is een gebonden soep gemaakt van prei, ui, aardappel en room. Traditioneel wordt deze preisoep koud gegeten daardoor is het een uitermate geschikt soepje om te serveren op een warme zomerse dag of om mee te nemen naar een picknick.

Lunch, voor- of tussengerecht voor 4-8 personen

1 kleine ui
2 dikke preien
3 kruimige aardappelen
30 g gezouten boter
750 ml kippenbouillon (eventueel van tabletten)
250 ml slagroom
2 el fijngeknipt bieslook
Extra nodig: staafmixer en eventueel een zeef

Pel en snipper de ui. Maak de preien schoon, snijd ze in dunne ringen en was de prei goed. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.

Smelt de boter op een halfhoog vuur en fruit de ui met de prei al omscheppend ± 5 minuten. Voeg de aardappel en de bouillon toe en breng alles een aan de kook. Kook de prei en de aardappel in ± 20 minuten gaar.

Pureer de soep met de staafmixer en roer hem eventueel door de zeef. Spoel de pan om en voeg de gepureerde soep en de slagroom toe. Breng de soep aan de kook. Proef de soep en breng hem op smaak met peper en zout.

Laat de vichyssoise of preisoep door en door koud worden of serveer hem lauwwarm of warm.

Bereidingstijd: ± 30 minuten + koelen

Tips
• Voor deze soep wordt meestal alleen het witte gedeelte van de prei gebruikt. Ik gebruik ook het groene gedeelte omdat de soep dan een mooie lichtgroene kleur krijgt. Snijd het groene gedeelte wel in echt dunne ringen want het groene gedeelte van de prei is altijd iets stugger dan het witte deel.
• Er is zomer en winterprei. Wil je er meer over lezen ga dan naar https://www.mmk.nl/prei/