Deze lekkere glutenvrije wittebonen-dadelcake wordt gemaakt zonder geraffineerde suiker en komt uit Bakken met Kennis van Eke Mariën. Het is een van de 80 recepten in het boek dat niet alleen een receptenboek is maar ook nog eens in gaat op de wetenschap van het bakken. Een fijn naslagwerk voor de startende en gevorderde bakliefhebbers.

Voor 12 punten

360 g witte bonen (1 kleine pot)
4 eieren (M)
100 g yaconsiroop (of andere natuurlijke vloeibare suiker)
75 ml koolzaadolie
5 g Chinees vijfkruidenpoeder
200 g mejool- dadels (grote dikke dadels), ontpit
100 g glutenvrije bakmeel*
150 g appelmoes
50 g bruine amandelen
Extra nodig: ronde taartvorm ø 26 cm met antiaanbaklaag

Verwarm de oven voor tot 180 °C conventioneel of 160 °C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen.

Spoel de witte bonen onder koud stromend water en laat ze uitlekken. Splits de eieren. Sla de eiwitten tot stijve pieken met de yaconsiroop. Pureer de witte bonen met de eidooiers in de keukenmachine. Giet langzaam de olie erbij en met de vijfkruidenpoeder erdoor. Doe over in een ruime beslagkom.

Snijd de helft van de dadels in kleine stukken. Roer ze samen met het bakmeel en de appelmoes door het bonenmengsel. Spatel vervolgens het eiwitschuim in twee delen door het beslag.

Vet de taartvorm in met een beetje olie en verdeel het beslag over de vorm. Bestrooi met de amandelen. Halveer de rest van de dadels en leg de helften kloksgewijs op de taart. Bak de cake in het midden van de oven (of op de ovensteen) in 30 minuten gaar. Laat afkoelen in de vorm en snijd aan punten.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 30 minuten
Afkoelen: ± 1 uur

Tips
• Volkorenbakmeel van Eke (voor 500 g): 200 g teffmeel, 100 g boekweitmeel, 0 g amandelmeel, 150 g witte-rijstmeel en 50 g aardappelzetmeel
• Yaconsiroop is een vloeibare suikervervanger met een lage glycemische index. De suiker wordt minder snel in je darmen verteerd en door het bloed opgenomen dan glucose (daar gaat Eke in zijn boek uitgebreid op in).