Dit wortelbrood met kaneel en sinaasappel recept valt voor mij onder de categorie rommelig gebak, net zoals lavacakejes en bijvoorbeeld crumbles. Het gebak ziet er niet echt strak uit maar de smaak is geweldig. Daarom maak ik dit soort baksels graag als ik gasten krijg. Het gebak hoeft er dan niet specta uit te zien als de smaak maar goed is. Scheelt heel wat stress! En dat is met dit brood zeker het geval. Maak dit lekkere zoet-kruidig brood met geurige sinaasappeltopping eens samen met de kinderen. Eerst samen kneden, rollen en kijken hoe het deeg ‘groeit’ en daarna smullen van een zelfgemaakt warm broodje.

Voor 8 stuks

1 pak witbroodmix (500 g)
1½ el kaneel
250 ml warm water
75 g rozijnen
250 g winterwortel
4 el bloem
75 donkere basterdsuiker
50 g poedersuiker
1 el vers sinaasappelsap
2 tl sinaasappelrasp
Extra nodig: mixer met deeghaken, deegroller, bakpapier, lage taartvorm ø 24 cm, vershoudfolie

Roer het witbroodmix met de kaneel door elkaar. Kneed er met de mixer met deeghaken of met de hand een soepel deeg van. Vorm er een bal van en laat het deeg, afgedekt met een theedoek, ± 20 minuten rijzen.

Wel intussen de rozijnen 10 minuten in warm water en laat ze uitlekken. Schil de wortel en rasp hem fijn. Scheur 2 flinke stukken van het bakpapier en leg ze kruiselings in de vorm.

Bestuif het werkvlak met 1 eetlepel bloem en leg het deeg erop. Druk het deeg plat, strooi de geraspte wortel en 1 eetlepel bloem erop en kneed het door het deeg. Voeg tijdens het kneden 1-2 eetlepels bloem toe.

Rol het deeg uit tot een lap van 25 x 40 cm en strooi de basterdsuiker en de rozijnen erover. Rol het deeg van de brede kant af op en snijd de rol in 8 stukken. Leg de stukken deeg, met het snijvlak naar boven, in de vorm. Dek af met vershoudfolie en een theedoek en laat het deeg nog ± 45 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bak het brood in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten bruin en gaar.

Neem het brood uit de oven, til het met het bakpapier uit de vorm en laat het op een rooster verder afkoelen tot lauwwarm. Roer de poedersuiker met het sinaasappelsap los en schenk het over het brood. Strooi er de sinaasappelrasp over.

Bereidingstijd: ± 25 minuten
Rijstijd: ± 75 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

Tip
Keukenmachine in huis? Daarin kun je ook prima het deeg in kneden.