Dit heerlijke zeekraalsalade met coquille recept komt ook uit het boek Salade van Janneke Philippi. Zij zegt over dit recept: ‘Coquilles hebben een magische aantrekkingkracht op me, Als ik ze zie liggen, proef ik al de zachte, zoete smaak.’ Dat kan ik alleen maar beamen want ook ik ben dol op die verrukkelijk zoete smaak van coquilles. Bovendien staan ze bij mij op nummer een als ik een etentje organiseer want ze zijn zo snel een eenvoudig te bereiden, zeker als je voor dit mooie salade recept gaat. Je kunt de zeekraal en de dresssing voorbereiden en dan moet je alleen nog maar de coquilles bakken en dat is zo gepiept. Geserveerd in een coquilleschelp ziet het er ook nog prachtig uit. Een top voorgerecht dus!

Voorgerecht voor 4 personen

7 el olijfolie extra vierge
75 g zeekraal
½ citroen, uitgeperst
1 tl mosterd
1 tl gerapste mierikswortel (vers of uit een potje)
1 tl vloeibare honing
4 coquilles
1 handvol salad pea (erwtenscheuten ) of jonge bladsla

Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie. Schep de zeekraal erdoor en bak in 1-2 minuten knapperig gaar.

Klop een dressing van 4 eetlepels olijfolie, het citroensap, de mosterd, de mierikwortel en de honing.

Dep de coquilles droog met keukenpapier. Schenk 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan. Bak d ecoquilles op een hoog vuur 1 minuut per kant, tot ze goudbruin zijn en vanbinnen nog mals en sappig.

meng intussen de zeekraal met de salad pea of slablaadjes en verdeel over de 4 coquilleschelpen of bordjes. Leg de coquilles op de salade en lepel er de dressing over. Bestrooi de zeekraalsalade met coquille met versgemalen peper naar smaak.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
Voor het openen van een coquille houd je de schelp met de platte kant naar boven in de hand. Steek een stevig en scherp mes tussen de twee schelphelften en snijd langs de hele rand tot de spier is doorgesneden en de schelp opengaat. Zorg dat je het mes horizontaal en altijd tegen de bovenkant van de platte schelphelft houdt, ander snijd je de coquille stuk. Maak de coquille voorzichtig los en maak schoon door het oranje koraal, het vlies en de sluitspier te verwijderen. Spoel de coquilles onder koud water schoon en dep ze droog met keukenpapier.