Zelf een brioche maken is een leuk klusje voor het weekend. Dit lekkere zachte zoete en luxe witbrood dat van oorsprong uit Frankrijk komt is heel licht en luchtig en lijkt daardoor meer op een soort cake. Heerlijk met een lik boter en een zelfgemaakt jammetje maar ook met een gepocheerd ei, een lekkere ham en hollandaisesaus een super zondagochtendontbijt. En waar ik mij misschien nog wel meer op verheug zijn de verrukkelijke wentelteefjes die je er van kunt bakken als de brioche een beetje oud geworden is. Zelf een brioche maken is dus leuk en je hebt er meerdere dagen plezier van!

Voor 1 brood

250 g bloem, gezeefd + 1 el bloem voor het bestuiven
200 g ongezouten roomboter, in stukjes
20 g suiker
½ tl zout
1 zakje gedroogde gist (7 g)
3 eieren
1 eidooier
Extra nodig: keukenmachine of mixer met deeghaken, huishoudfolie, ingevette (brioche)vorm (1½ l), aluminiumfolie

Wrijf in een kom met de toppen van je vingers de gezeefde bloem de boter, suiker en zout tot een kruimelig mengsel. Roer de gist erdoor. Voeg de eieren toe en kneed 10 minuten in de keukenmachine of 15 minuten met de mixer.

Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht goed door. Neem er een stukje vanaf en vorm er een kleine bak van. Vorm van de rest van het deeg ook een bal. Leg grote de bal in de vorm en het kleinte er in het midden bovenop. Laat het deeg, op een warme plaats, in de met huishoudfolie afgedekte vorm, 1½-2 uur rijzen tot de hoeveelheid verdubbeld is.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bestrijk de brioche met eidooier.

Bak de brioche in het midden van de voorverwarmde oven in 25 minuten goudbruin en gaar. Dek de brioche, na 15 minuten bakken, af met een stuk aluminiumfolie.

Neem de brioche uit de oven, laat hem iets afkoelen en schud hem voorzichtig uit de vorm. Laat de brioche op een taartrooster verder afkoelen. Lekker met (gezouten) boter en homemade jam of onder de eggs Benedict.

Bereidingstijd: ± 40 minuten
Rijstijd: ± 2 uur
Oventijd: ± 25 minuten

Briochebroodtips

• Je kunt van het deeg ook mini-brioches maken. De baktijd is dan 8-10 minuten.
• Voeg ook eens 2 eetlepels gedroogde Provençaalse kruiden of sinaasappelrasp toe.
• Van oud briochebrood kun je heerlijke wentelteefjes maken (of zoals de Fransen zeggen; pain perdu).
• Ook voor in een broodpudding is de brioche uitermate geschikt.
• Of gebruik oud briochebrood om tosti’s van te maken.