Zelf cantuccini maken is helemaal niet moeilijk! Dit lekkere krokante amandelkoekjes uit Italië wordt vaak geserveerd met een glaasje vinsanto, de zoete amberkleurige dessertwijn uit Toscane. Deze wijn wordt meestal gemaakt van gedroogde trebbiano en malvasia druiven. Letterlijk betekent vinsanto heilige wijn vanwege het vroegere gebruik als miswijn. De knapperige koekjes worden in de zoete wijn gedoopt maar smaken ook bijzonder lekker bij een kopje espresso. Ik heb als extraatje wat sinaasappelrasp toegevoegd. Dit maakt de koekjes net even anders dan de kant en klaar gekochte cantuccini.

Voor ± 30 koekjes

250 g bloem 00
150 g kristalsuiker
½ zakje vanillesuiker
1 tl bakpoeder
rasp van een halve schoongeboende sinaasappel
1 mespuntje zout
2 eieren
100 g amandelen met vlies, geroosterd
Extra nodig: bakpapier

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Meng de bloem met de suiker, de vanillesuiker, het bakpoeder en de sinaasappelrasp. Voeg een mespunt zout toe en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren erboven en meng ze met een vork door het bloemmengsel tot een kruimelig mengsel. Voeg de amandelen toe en kneed alles met koele hand door elkaar. Voeg als het deeg te droog is 1-1½ eetlepel koud water toe.

Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een rol met een doorsnede van 5 cm en ± 50 cm lang. Druk hem wat plat en snijd hem in 2 gelijke delen. Leg de rollen op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de rollen 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem de rollen uit de oven en laat ze 5 minuten rusten. Snijd ze in stukjes van ± 1½ cm dik en leg ze met en tussenruimte van 1 cm op het bakpapier. Bak ze 5 minuten in de voorverwarmde oven. Keer ze en bak ze nogmaals 5 minuten. Laat ze afkoelen op een taartrooster en serveer ze met vinsanto en bij een kopje koffie.

Bereidingstijd: ± 20 minuten
Oventijd: ± 50 minuten