Zelf chocolade hazelnootpasta maken is bijna net zo makkelijk als zelf pindakaas maken. En net als zelfgemaakt pindakaas is het zoveel lekkerder dan een kant en klaar gekochte pot chocoladepasta. Neem een goede kwaliteit hazelnoten en lekkere pure chocolade en het resultaat is een verrukkelijke pot zelfgemaakte smeuïge chocoladepasta. Zelf chocolade hazelnootpasta maken is een leuk woensdagmiddagklusje om samen met de kinderen te doen.

Voor 1 pot van ± 250 ml

150 g blanke hazelnoten
½ vanillestokje of ½ vanillepasta
75 g pure chocolade, in stukjes
1 el cacaopoeder
30 g poedersuiker
1 snufje zout
50 ml hazelnootolie
Extra nodig: keukenpapier, keukenmachine, goed schoongemaakte pot (inhoud ± 250 ml)

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Rooster de hazelnoten in ± 8 minuten lichtbruin. Schud ze op keukenpapier en laat ze afkoelen. Schraap het meng uit het vanillestokje.

Doe de hazelnoten in de kleine kom met het sikkelmes en laat de machine op hoog toerental draaien totdat de noten heel fijn zijn. Dit duurt minimaal 5 minuten.

Smelt intussen de chocolade au bain marie. Voeg het met het vanillemerg, de cacaopoeder, poedersuiker, een snufje zout en de olie aan de hazelnoten toe. Laat de machine draaien tot een egaal en zo fijn mogelijk mengsel.

Schenk de chocolade-hazelnootpasta in het goed schoongemaakte potje of doe het in een schaaltje. Laat het in de koelkast opstijven. Neem de chocolade hazelnootpasta 30 minuten van tevoren uit de koelkast.

Buiten de koelkast blijft de chocolade hazelnootpasta minimaal een week goed.

Bereidingstijd: ± 20 minuten + opstijven

Tip
Maak de hazelnoten zo fijn mogelijk. Vind je de pasta nog iets te korrelig? Dan kun je de machine rustig nog een paar minuten langer laten draaien!