Zelf seroendeng maken is leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Bovendien smaakt zelfgemaakte seroendeng natuurlijk veel lekkerder dan die uit zo’n potje van de supermarkt. Dus maak eens zelf seroendeng en strooi seroendeng niet alleen over de nasi of rijsttafel maar geef het ook eens bij roerei of een (Aziatische) salade zoals de pittige komkommersalade met avocado en rode ui. Seroendeng geeft een krokante bite en lekkere kruidige smaak aan tal van gerechten.
Bijgerecht, voor 1 pot
• 1 el plantaardige olie
• 1 sjalot, heel fijn gesnipperd
• 1 teentje knoflook, gepeld
• 1 tl gemalen koriander
• 1 mespunt komijn
• eventueel 1 salamblad
• 100 g geraspte kokos
• 50 g ongezouten pinda’s zonder vlies
Extra nodig: keukenpapier, schone goed afsluitbare pot
Verhit de olie in een wok af wadjan of een halfhoog vuur en fruit de sjalot met en uitgeperste knoflook ± 3 minuten al omscheppend.
Voeg de koriander, komijn en het salamblad en bak ze al omscheppend ± 1 minuut mee.
Voeg de geraspte kokos en de pinda’s toe en bal alles al omscheppend totdat de kokos mooi lichtbruin is. Schud de inhoud van de pan op een flink stuk keukenpapier en laat het afkoelen. Haal het salamblad eruit.
Doe de afgekoelde seroendeng in de pot en sluit hem goed. Zo makkelijk is het dus: zelf seroendeng maken! Deze zelfgemaakte seroendeng blijft ongeveer 3-4 weken lekker.
Bereidingstijd: ± 15 minuten + afkoelen
Tip
Bak als je er van houdt ook eens een heel klein stukje trassi met de sjalot mee.