Zelf speculaasbrokken maken is helemaal niet moeilijk en een erg leuk klusje om samen met de kinderen te doen. Lekker kneden, uitrollen en versieren met amandeltjes. En dan de oven in en genieten van de heerlijke speculaasgeur die het huis vult en samen, bij een kopje thee, knabbelen aan zo’n lekker stuk zelfgemaakte koek. Laat de Sint maar komen wij zijn er helemaal klaar voor!

Voor ± 500 g

200 g zelfrijzend bakmeel
125 g bruine basterdsuiker
1-2 eetlepels speculaaskruiden
150 g koude boter, in stukjes
1-2 eetlepels melk
blanke amandelen
extra nodig: deegroller, bakpapier of bakmatje

Schep in een kom het bakmeel met de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een mespunt zout door elkaar. Wrijf de boter met de toppen van je vingers door het meelmengsel. Voeg 1 eetlepel van de melk toe en kneed het geheel met koele hand snel tot een samenhangende bal.

Verpak de deegbal in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten, maar liefst een dag, op een koele plaats rusten en op smaak komen. Verwarm de oven voor tot 175 °C.

Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ca. 1 cm dik. Leg het deeg op een met bakpapier of bakmatje beklede bakplaat. Snijd het deeg lichtjes in zodat er ± 12 stukjes ontstaan en de koek na het bakken mooi breekt, druk de amandelen in de vierkantjes en bestrijk met melk. Bak de speculaas in het midden van de oven in ± 30 minuten gaar.

Laat de speculaas op een taartrooster afkoelen. Breek de speculaas in stukken.

Bereidingstijd: ± 15 minuten
Wachttijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 30 minuten

[weetje]
Speculaaskruiden
Speculaaskruiden kun je kant-en-klaar kopen of zelf mixen. Neem bijvoorbeeld 25 g kaneelpoeder, 10 g geraspte nootmuskaat, 5 g gemalen kruidnagels en 2 g kardemompoeder.