Als je het belangrijkste ingrediënt voor deze zevenbladsoep met asperges en spek binnen je bereik hebt behoor je vast tot de mensen die elk jaar weer de strijd aan binden met dit hardnekkige en welig tierige ‘onkruid’. Ik heb de hoop inmiddels zo goed als opgegeven dat ik dit onkruid kan uitroeien en maak van de nood een deugd door zevenblad in tal van gerechten te verwerken. In pannenkoeken, pesto, stamppotjes of zoals in dit recept in soepen. Wil je meer lezen over eten uit de natuur lees dan meer in mijn blog eten uit de natuur is leuk, lekker en niet duur elders op de site.

Voor- of lunchgerecht voor 4 personen

150 g jong zevenblad
2 el olijfolie
4 plakjes ontbijtspek
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
4 el bloem
2-3 tl ras el hanout
750 ml aspergebouillon (of groentebouillon)
100 ml crème fraîche
100 g gekookte groene asperges, in stukjes
Extra nodig: staafmixer

Snijd zo nodig het onderste rode gedeelte van de stelen van het zevenblad. Was het zevenblad, schud het droog en snijd het grof.

Verhit de olijfolie in een soeppan. Bak de plakjes ontbijtspek knapperig uit. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken.

Fruit in het bakvet de ui met de knoflook op een halfhoog vuur al omscheppend goudgeel en glazig. Strooi de bloem en ras el hanout naar smaak erover en warm 1 minuut al omscheppend mee.

Voeg het zevenblad en de bouillon toe en schep alles om. Breng de soep al roerende aan de kook en kook in ± 10 minuten gaar. Roer de soep af en toe door.

Pureer de soep met de staafmixer. Schep 1 soeplepel soep bij de crème fraîche en roer het door elkaar. Schenk het mengsel al roerende bij de soep. Proef de soep en breng hem op smaak met versgemalen peper en zout.

Schep de soep in borden of kommen en verdeel er de asperges en het uitgebakken ontbijtspek over. Serveer de zevenbladsoep met asperges en spek met een lekker stuk stokbrood of desembrood.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tip
Als ik asperges eet kook ik in het kookwater van de asperges de gewassen schillen en de afgesneden stukjes asperges 20 minuten op een laag vuur. De gezeefde bouillon is een prima basis voor aspergesoep en aspergesaus. Maar ook als basis voor deze zevenbladsoep is de bouillon geschikt.

Ook lekker!
Heb je geen zevenblad in de tuin (dan mag je jezelf gelukkig prijzen), maak de soep dan met sla of spinazie.