Deze zoete aardappeltaart met prei krijgt een lekker pittig smaakje door er Indiase currypasta aan toe te voegen. Met een topping van gehalveerd kerstomaatjes en een iets pittige geraspte boerenkaas maar je er een lekkere plaattaart van. Het fijne van een hartige taart is dat je hem goed kunt voorbereiden en dan ’s avond alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven. Deze hartige plaattaart met zoete aardappel en prei smaakt ook heel lekker als borrelhapje. Snijd de taart dan in hapklare stukje en serveer ze met een servetje of op klein schoteltjes.

Hoofdgerecht voor 4 personen

1 rol koelvers bladerdeeg à 270 g (40 x 24 cm)
3 el arachideolie
500 g zoete aardappel, geschild en in stukjes
600 g prei, in ringen van 1 cm, gewassen en uitgelekt
2 el Indiase milde currypasta
10 cherrytrostomaatjes, gehalveerd
125 g geraspte belegen boerenkaas
6 vrije uitloop eieren
150 ml slagroom
Extra nodig: bakplaat (± 38 x 22 cm)

Neem de rol bladerdeeg 10 minuten van tevoren uit de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verhit de olie in een braadpan en bak de zoete aardappel al omscheppend ± 5 minuten. Voeg de prei toe en bak ± 5 minuten al omscheppend mee.

Voeg 150 ml heet water en de currypasta toe en stoof nog 3 minuten met de deksel op de pan. Neem de pan van het vuur en laat de groenten afkoelen tot lauwwarm.

Rol het deeg met het bakpapier uit op het bakblik. Verdeel de groenten, de tomaatjes en de kaas erover.

Klop de eieren met de slagroom en versgemalen peper en zout naar smaak los. Schenk het over de groenten. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ± 25 minuten lichtbruin.

Snijd de zoete aardappeltaart met prei in stukken en serveer met een gemengde salade of een tomatensalade erbij.

Bereidingstijd: ± 30 minuten + afkoelen
Oventijd: ± 25 minuten

Tips
• Voor 2 personen halveer je de hoeveelheden en gebruik je 4 plakjes bladerdeeg in plaats van de rol bladerdeeg en een vorm van ± 20 x 20 cm.
• Met de vulling van de taart kun je alle kanten op. Geen prei in huis, vervang het dan door uienringen. Geen zoete aardappel, gewone aardappel is ook lekker. Maar ook wortel, champignons, paprika, courgette en aubergine kunnen als vulling voor deze hartige taart gebruikt worden.
• Is je bakplaat iets te groot? Leg dan een opgerold stuk aluminiumfolie tussen het deeg en de rand van de vorm om de vorm iets te verkleinen.