Deze lekkere zomersalade van bonen en gerookte zalm staat binnen 30 minuten op tafel. Peulvruchten kun je heel goed verwerken in salades. Ze geven een knapperige structuur en het ziet er ook nog eens fris en mooi uit. In combinatie met gerookte zalm en een dressing met verse dille zet je een smakelijke maaltijdsalade op tafel. Je kunt er eventueel een lekker knapperig stokbroodje bij serveren.

Hoofdgerecht voor 3-4 personen

250 g sperziebonen, afgehaald
125 g sojaboontjes (diepvries)
125 g tuinbonen (diepvries)
125 g tuinerwtjes (diepvries)
2 mini komkommers
1½ el grove mosterd
2 el witte wijnazijn
4 el olijfolie extra vierge
2 el fijngesneden dille
200 g gerookte zalm
2 el kappertjes
Extra nodig: schaaf of mandoline

Breng in 2 pannen ruim water met zout naar smaak aan de kook. Doe, als het water goed kookt, in de ene pan de sperziebonen en kook ze in 5-6 minuten beetgaar. Kook in de andere pan de sojaboontjes en de tuinbonen 2 minuten. Doe de tuinerwtjes in het vergiet en zet ze in de gootsteen.

Giet de sojaboontjes en de tuinbonen in het vergiet met de tuinerwtjes af en spoel ze koud. Giet de sperziebonen af en spoel ook deze koud. Laat de bonen en de erwtjes goed uitlekken in het vergiet.

Was en schaaf de komkommer in dunne plakjes. Klop een dressing van de mosterd, azijn, olijfolie en versgemalen peper en zout naar smaak. Roer er 1½ el van de dille door.

Verdeel de bonen met de tuinerwtjes, de komkommerplakjes en de zalm over een grote schaal en lepel de dressing erover.

Garneer de zomersalade van bonen en gerookte zalm met de kappertjes en de achtergehouden dille.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Variatietips

• Vervang de zalm door stukjes gerookte makreel.
• Vervang de zalm door 6 gehalveerde hardgekookte eieren.
• Je kunt deze salade ook met minder soorten bonen maken. Neem dan bijvoorbeeld 400 g sperziebonen en 225 g tuinerwtjes.