Deze zuurkool met geplette aardappelen en chorizo is een heerlijk winters gerecht. Op zo’n koude gure dag gaat zo’n geurige ovenschotel er wel in! En deze schotel kun je goed van te voren bereiden. Maak je de schotel al geruime van te voren dan moet het gerecht wel iets langer in de oven. Reken dan op ongeveer 20 minuten.

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

600 g aardappelen (bijv. Opperdoeser Ronde), schoongeboend
2½ el olijfolie
1 ui, in halve ringen
500 g zuurkool
½ tl komijnzaadjes
50 g chorizo (vleeswaar)
50 g camembert of andere witschimmelkaas
Extra nodig: ovenschaal

Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar. Giet ze af en laat ze iets uitdampen.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en fruit de ui al omscheppend in ± 5 minuten glazig. Voeg de zuurkool en de komijn toe en bak ze kot mee. Schenk er zoveel heet water bij totdat de zuurkool voor de helft onder staat toe.

Breng alles aan de kook en laat de zuurkool op een laag vuur 20 minuten zachtjes stoven. Houd de zuurkool wel in de gaten, wordt het te droog voeg dan nog wat extra heet water toe.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Verdeel de zuurkool met het stoofvocht over de bodem van de ovenschaal. Druk de aardappelen met vlakke hand iets platter en leg ze op de zuurkool.

Druk de plakjes chorizo ertussen en verdeel er de kaas over. Druppel de rest van de olie erover. Zet de schaal 10-15 minuten in de voorverwarmde oven en laat de kaas smelten.

Bereidingstijd: ± 35 minuten
Oventijd: ± 15 minuten

Variatietip
Je kunt de chorizo ook vervangen door salami of ham. Of snijd een kleine rookworst in plakjes en steek ze tussen de aardappelen.