In het kader van eten uit de voorraadkast ontstond deze zwarte bonenburger met bosui en harissa. Na een culitrip naar Oaxaca in Mexico ben ik een poos verknocht geweest aan de Mexicaanse keuken. Toen mochten we nog alles meenemen het vliegtuig in dus enorme hoeveelheden gedroogde pepers, kookboeken, tequila en mescal sjouwde we mee naar Nederland. En ook hier ging ik op zoek naar ingrediënten om al die leuke en lekkere recepten ook thuis te kunnen bereiden. Ergens achter in mijn voorraadkast vond ik van de week nog een blik zwarte bonen uit die tijd. Eigenlijk al flink over datum maar na het openmaken van het blik bleek dat de bonen nog van prima kwaliteit waren. Zo ontstond dit recept voor deze zwarte bonenburger.

Hoofdgerecht voor 2 personen

1 blik zwarte bonen à 425 g
2 bosuitjes
½ – 1 rode peper
1 eidooier
1 el (milde) harissa
½ el ras el hanout
50 g havermout
1 el bloem
2 el olie
½ kleine avocado
1 cocktailtomaat
1 takje koriander
Extra nodig: keukenmachine

Spoel de zwarte bonen in een zeef af en laat ze uitlekken. Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Hak de rode peper fijn.

Doe de bonen met de dooier, de harissa en de ras el hanout in de kom van de keukenmachine en maal de bonen tot een dikke puree. Neem de gemalen bonen uit de kom en meng er de bosui, rode peper, havermout en versgemalen peper en zout naar smaak door.

Vorm er met vochtige handen 2 burgers van. Strooi de bloem op een bord en wentel de burgers erdoor.

Snijd de avocado in dunne plakken en de tomaat in partjes. Verhit de olie en bak de burgers op en een halfhoog vuur aan beide kanten bruin. Zet het vuur laag en laat de burgers in 5-7 door en door warm worden.

Garneer de burgers met avocadoplakken, tomaat en een toefje koriander. Serveer deze zwarte bonenburger met bosui en harissa met frieten en een gemengde salade.

Bereidingstijd: ± 20 minuten