Deze auberginecurry met gehaktballetjes en champignons verdiend qua uiterlijk niet de schoonheidsprijs maar het is een heerlijk curry recept. Door er Thaise basilicum over te strooien geef je de curry kleur maar ook een heerlijke smaak. Thaise basilicum is net als gewone basilicum heel geurig maar de smaak is anders, je proeft anijs maar vaak ook een vleugje bergamot en natuurlijk ook een beetje basilicum. En doordat Thaise basilicum steviger is en minder snel smet dan gewone basilicum kunt de steeltjes die overblijven gebruiken om zelf je Thaise basilicum te kweken. Bij de tips kun je lezen hoe eenvoudig dat is!

Hoofdgerecht voor 4 personen

300 g biologisch rundergehakt
1 sjalot, gesnipperd
3 teentjes knoflook gesnipperd
2 el havermout
2 tl madras currypoeder
1 klein ei
4 el plantaardige olie
2 uien, in dunne halve boogjes
2 aubergines, in halve plakken van 1 cm dik
500 g grote champignons, in plakjes van ½ cm dik
1 el Thaise rode currypasta
50 g santen
2 takjes (Thaise) basilicum

Meng het gehakt met de sjalot, 1/3 deel van de knoflook, de havermout, 1 theelepel van de currypoeder, versgemalen peper en zout naar smaak en het ei. Vorm er kleine balletjes van.

Verhit 2 eetlepels van de olie in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin aan. Temper het vuur en laat ze nog 5 minuten op een laag vuur bakken.

Verhit gelijktijdig 2 eetlepels olie in een ruime braadpan en fruit de ui met de knoflook, al omscheppend, 3 minuten op een halfhoog vuur.

Voeg de rest van de currypoeder en de aubergine toe en bak 3 minuten al omscheppend op een hoog vuur mee. Schep de champignons erdoor en laat ze al omscheppend zacht worden en slinken.

Voeg de currypasta, de santen, 200 ml heet water en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Breng alles aan de kook.

Schep de gehaktballetjes erdoor en laat de curry nog 5 minuten op een heel laag vuur zachtjes stoven.

Garneer de auberginecurry met gehaktballetjes en champignons met in stukjes gescheurde basilicum. Lekker met rijst.

Bereidingstijd: 35 minuten

Tips
• Voor een vegetarische auberginecurry vervang je de gehaktballetjes door hardgekookte eieren, gebakken blokjes tofu of vegetarische balletjes.
• De aubergine kun je vervangen door courgette of komkommer. Schraap uit de komkommer wel de zaden en voeg de stukjes gelijk met de champignons toe.

No wastetip
Gooi de steeltjes van de Thaise basilicum niet weg
Thaise basilicum is heel goed in potten in de vensterbank te kweken. Laat aan de takjes het bovenste toefje blad zitten. Knip de takjes op ± 15 cm af en zet ze in een glas water. Zorg dat de steelaanzet van de onderste blaadjes in het water staan en wacht tot er worteltjes uit de stelen groeien. Zijn de worteltjes zo’n 2 cm lang zet de steeltjes dan in een pot met aarde. Knip regelmatig van je Thaise basilicum dan krijg je lekkere volle planten.