Met deze freekeh met gebakken knolselderij en rookkaas zet je een bijzonder gerecht op tafel. Freekeh of firik is jong geoogste gebroken groene tarwe uit het Midden-Oosten die op het veld wordt geroosterd. Hierdoor krijgt het graan een verrukkelijke rooksmaak.

Sinds ik het voor het eerst heb geproefd staat er altijd wel een zak in de voorraad. Want freekeh kun je in heel veel gerechten verwerken. De rooksmaak maakt een gerecht net iets specialer en je kunt freekeh koud, lauwwarm en warm serveren. Heel lekker in combinaite met vleesgerechten uit de keuken van het Midden-Oosten maar ook met vis, gevogelte en noten combineert dit graan goed. Ook kun je freekeh primain salades verwerken en uitgesproken specerijenmengsel zoals ras el hanout passen er goed bij. Ik koop het meestal bij de Turkse supermarkt waar het onder de naam firik in de schappen ligt.

Hoofdgerecht voor 2-3 personen

500 g knolselderij
2 el olijfolie
200 g rookkaas
1 el ras el hanout
2 bosuitjes
175 g freekeh
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier of een bakmatje

Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm dik, schil ze en snijd de plakken in kleine blokjes. Snijd de rookkaas in kleine blokjes en de bosuitjes in schuine ringetjes.

Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en bak de knolselderijblokjes in 12-15 minuten al omscheppend bruin en beetgaar. Bak de laatste minuut de ras el hanout mee.

Kook gelijktijdig de freekeh in gezouten water in 15-20 minuten gaar. Giet het graan af. Schep de geroosterde knolselderij en de kaas erdoor. Garneer de freekeh met gebakken knolselderij en rookkaas met de bosui.

Bereidingstijd: ± 25 minuten