Voor vandaag staat deze lekkere preisoep met uienstokbrood op het menu. Met een lekker kanpperig uien-kaasstokbrood bij de soep maak je er makkelijk en snel een smakelijk avondmaal van. Een gebonden soep met de super smaakcombinatie van prei en kerrie én met voldoende groenten!

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 el olijfolie
3 uien, in halve ringen
1 teentje knoflook, in plakjes
400 g kruimige aardappelen, geschild en in blokjes
1 el curry masala
1 el madras curry
500 g prei, in ringen
1 l tuinkruiden- of vleesbouillon
125 g magere spekreepjes
1 voorgebakken stokbrood
75 g belegen kaas
1 bosuitje, in dunne schuine ringetjes
Extra nodig: staafmixer

Verhit 2 eetlepels van de olie in een soeppan en fruit 1/3 deel van de ui met de knoflook 5 minuten al omscheppend op een laag vuur. Voeg de aardappel en de beide kerriepoeders toe en bak alles al omscheppend ± 5 minuten.

Schep de prei erdoor en bak al omscheppend ± 2 minuten mee. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Kook de soep in 15-20 minuten helemaal gaar.

Verhit intussen 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de spekreepjes knapperig uit. Schep ze uit de pan en bak de rest van de ui in het bakvet, op een halfhoog vuur, in ± 7 minuten zacht en glazig.

Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C. Snijd het stokbrood in en verdeel de ui en de kaas erover. Bak het stokbrood in 8-10 minuten lichtbruin.

Pureer de soep met de staafmixer en schep hem in de kommen. Garneer de soep met de uitgebakken spekjes en de bosui en serveer de preisoep met uienstokbrood direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Oventijd: ± 10 minuten

Tip

Deze soep kun je ook serveren als voorgerecht of als amusesoepje.
• Laat als je de soep als voorgerecht serveert het stokbrood achterwege. Je hebt dan genoeg soep voor ± 6 personen.
• Roer voor een amusesoep de spekjes en de bosui erdoor. Schep de soep in kleine kopjes of glaasjes. Lepel er wat lobbig geklopte slagroom op en bestuif de room met wat kerriepoeder.

Liever vegetarisch?

Gebruik dan groente- of tuinkruidenbouillon en vegetarische spekjes.