Op een warme zomerse dag gaat Zo’n zoetzure sperziebonen-bloemkoolsalade met feta er wel in. Ik had nog wat bloemkool over van de soep van afgelopen weekend en die verwerkte ik in een lekkere maaltijdsalade. Heerlijk fris zoetzuur van smaak met lekker veel knapperige groenten en zilte feta zet je in een half uur een smakelijke maaltijd op tafel.
Hoofdgerecht voor 2 personen
250 g bloemkoolroosjes
3 el olijfolie
275 g sperziebonen
1 ui, in boogjes
1 el madras currypoeder
1 volle el grove mosterd
2 el vocht van de augurkjes
200 g biologische feta, verbrokkeld
10 zoetzure cocktailaugurkjes, in schuine plakjes
Verdeel de bloemkoolroosjes in kleine roosjes. Verhit 1½ eetlepel van de olie en bak de bloemkoolroosjes al omscheppend lichtbruin. Voeg na 5 minuten bakken de ui en het currypoeder toe en bak ze al omscheppend 3 minuten mee. Voeg versgemalen peper en zout naar smaak toe. Temper het vuur en laat de bloemkool in ± 5 minuten beetgaar en de ui gaar bakken. Schep regelmatig om.
Kook intussen de sperziebonen in ruim water met zout in ± 5 minuten beetgaar en spoel ze koud. Laat de sperziebonen uitlekken.
Klop een dressing van de mosterd, het augurkenvocht, de rest van de olijfolie en versgemalen peper en zout naar smaak.
Verdeel de sperziebonen en het bloemkoolmengsel over een schaal en schep ze om. Strooi er wat feta en de augurkjes over en lepel de dressing erover. Serveer de zoetzure sperziebonen-bloemkoolsalade met feta direct en geef de rest van de feta er in een apart schaaltje bij. Lekker met knapperig (spelt)stokbrood.
Bereidingswijze: ± 30 minuten
Ook lekker met:
• Neem in plaats van de augurkjes 3 eetlepels kappertjes of een in reepjes gesneden geroosterde paprika (uit pot).
• Varieer met de groenten en maak de salade ook eens met sugarsnaps of in schuine plakjes gesneden gekookte bospeen.
• Ook kun je in plaats van de sperziebonen of de bloemkool 400 g in partjes gesneden trostomaten nemen.