Onlangs was ik bij Chocolátl voor een chocoladeworkshop georganiseerd door Uit de Keuken van 8. Na met elkaar een heerlijke pasta gegeten te hebben (daarover trouwens later meer) op naar de chocoladewinkel in de Hazenstraat. Daar werden we met een glas prosecco gastvrij onthaald.

Na en korte introductie kon het echte proeven beginnen. Breken, ruiken en proeven dat was de volgorde en… vooral niet kauwen op de chocolade! Ongelofelijk wat een klein stukje chocolade doet als je het langzaam op je tong laat smelten. De smaken vullen al snel je mond en je proeft afhankelijk van welke chocolade je proeft; citrus, vanille, karamel, rood fruit, rook, bitter, zoet, zout en nog veel meer.

We proefde onder andere de Leone 70%, een ‘stoneground’ chocolade van Sicilië. Een chocolade met een korrelige structuur en een verrukkelijke chocoladesmaak. Maar ook een pure chocolade uit Jamaica en de Pralus uit Ghana beide 75% maar zo verschillend van smaak. De Tobago Estate ‘Laura’ was nog zo’n verrassing. Een chocolade van 45% die er uit zag als melkchocolade maar toch ook het lekkere smaakje van pure chocolade in zich had.

Ook met geitenmelk

De grootste verrassing was wel de chocolade gemaakt met geitenmelk. De verpakking alleen al…. We hadden bovendien geluk dat er een verse cacaopeul uit Madagascar gearriveerd was daardoor we het vruchtvlees dat om de pitten (de eigenlijke cacaobonen) zit konden proeven. Heerlijk friszuur van smaak maar zonder een vleugje chocolade…. De pitten zelf smaakte bitter en bij lange na niet naar de chocolade.
En daarna natuurlijk kijken welke chocolade je mee naar huis wilt nemen en daarmee ging nog meer proeven gepaard. Want van elke reep hebben ze kleine doosjes met proefstukjes liggen. Je gaat dus nooit met iets naar huis wat je niet naar je smaak is. De verpakking van de chocolade van geitenmelk was zo mooi die moest ik wel meenemen. Bovendien is de chocolade ook nog eens heel erg lekker dus dat is zeker geen straf.

Chocolátl verkoopt mooie ambachtelijke chocolade van topkwaliteit en elk stuk chocolade heeft zijn eigen verhaal. Het belangrijkste dat ik die avond geleerd heb is dat je chocolade waar verhoudingsgewijs veel suiker in zit beter kan laten staan en dat je van goede chocolade maar een klein stukje moet eten. En laat het vooral langzaam smelten op je tong. Alleen dan kun je echt genieten van de verrukkelijke chocoladesmaak.

Chocolátl, Hazenstraat 25A 1016 SM Amsterdam, tel.: 020 789 3670