Fissler, De Buyer, Le Creuset, Demeyere, Look, Fissler, Staub, Greenpan, Woll, zomaar een lijstje met merken die koekenpannen produceren en dit zijn ze bij lange na niet allemaal. Hoe weet je nu dat je een goede koekenpan koopt in dit zeg maar oerwoud van koekenpannen?

Laten we eerst eens kijken waar je een koekenpan voor gebruikt. Het is een pan speciaal voor het snel aanbraden van gerechten met een korte bereidingstijd zoals ei, vis en dunne lapjes vlees. Maar ook om een kleine hoeveelheid groenten in aan te bakken, pannenkoeken in te bereiden of aardappels een lekker bruin korstje te geven.

Als we de fabrikanten moeten geloven zou je bijna voor elke bereiding wel een andere pan nodig hebben. Maar is dat ook zo? Vanzelfsprekend ben je heel erg blij met je spiksplinternieuwe anti-aanbak koekenpan die zoals de naam zegt niet aanbakt en waarbij je bovendien ook nog eens een minimale hoeveelheid vetstof nodig hebt om iets te bakken. Maar hoe lang blijft het een antiaanbakpan? Hoe voorzichtig je ook bent op een gegeven moment zit je spiegeleitje of stukje vis toch vreselijk aangebakken in de pan. Die ooit zo fijne antiaanbakpan kan dan dus zo de kliko in!

Kun je dit voorkomen? Nee eigenlijk niet want op het een of andere moment is de antiaanbaklaag zo beschadigd dat de mooie eiwitrijke producten toch aan de bodem van de pan gaan aanbakken. Dit kan komen door oververhitting maar ook door het beschadigen van het materiaal door bijvoorbeeld gebruik van metalen spatels. Verhitting boven de 240 °C is niet wenselijk en een koekenpan met antiaanbaklaag moet je nooit leeg op het vuur zetten. En er is ook echt verschil in de kwaliteit van antiaanbakpannen. Let er bij aanschaf in ieder geval op dat de pan een PTFE-vrije antiaanbaklaag heeft en dus veilig in gebruik is.

Er zijn ook koekenpannen zonder antiaanbaklaag. Pannen van plaatstaal, ijzer, gietijzer, smeedijzer, koper of roestvrij staal. Deze gaan vaak een leven lang mee maar het bakken in deze pannen moet je leren.

Gietijzeren pannen zijn geschikt voor gas, elektrisch, keramisch en halogeen en gaan bij normaal gebruik een leven lang mee. Wel moeten ze, als de fabrikant dit nog niet gedaan heeft, ingebrand worden. Deze pannen krijgen, net als plaatstalen, smeedijzeren en ijzeren pannen in de loop van de tijd en natuurlijke anti-aanbaklaag. Was dit soort pannen bij voorkeur af met heet water en een borstel en droog ze goed met keukenpapier. Is het toch nodig om ze met een afwasmiddel schoon te maken? Vet de pan dan na het drogen in met en drupje plantaardige olie.

Ook smeedijzeren, plaatstalen en ijzeren pannen gaan een leven lang mee. Zijn ze nog niet ingebrand dan doe je dat door flink wat aardappelschillen met een flinke theelepel zout in plantaardige olie te ‘roerbakken’. Als het staal of ijzer donker begint te worden neem je de pan van het vuur en laat hem afkoelen. Schud de aardappelschillen uit de pan, spoel hem goed af met heet water en droog de pan met keukenpapier. Laat een plaatstalen of ijzeren pan nooit in het water staat, de pan gaat subiet roesten! Na gebruik uitvegen met een flink stuk keukenpapier volstaat meestal. Is het toch nodig de pan te reinigen met heet water? Vet hem dan, net als de gietijzeren koekenpan, in met een beetje olie.

Dan zijn er ook nog roestvrij stalen koekenpannen. Deze pannen hebben vaak een aluminium kern waardoor de warmte goed verspreid wordt. Verwarm een RVS pan altijd eerst leeg op een halfhoog vuur. Als de pan voldoende verhit is voeg je bakvet toe en vervolgens de ingrediënten. Mijn RVS pan gebruik ik alleen voor vlees, vis en gevogelte. Voor eieren, vis of pannenkoeken bakken vind ik een RVS koekenpan minder geschikt.

Koperen pannen zijn aan de binnenzijde bekleed met roestvrij staal. Deze laag is slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Koperen pannen Gebruik je net zoals RVS pannen en zijn doordat ze een metalen steel hebben in de oven te gebruiken.

Maar welke pan is nu het beste? Dat is lastig te zeggen en heel afhankelijk van waarvoor je de pan wilt gaan gebruiken. Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een nieuwe koekenpan is hoe heet de koekenpan mag worden. Voor bereiding op hoge temperatuur is het zaak dat de koekenpan ook zodanig verhit mag worden.

Ik heb in ieder geval een aantal koekenpannen van verschillende afmetingen, van een kleintje van 20 cm ø tot een van 32 cm ø. En de pannen die ik het meest gebruik zijn 2 pannen van het merk Turk. Een smeedijzeren en een plaatstalen. In beide pannen kan ik eigenlijk alles bakken, van een lekker spiegeleitje tot een lekkere biefstuk en ik hoef er niet op te letten dat ik de pan te hoog verhit of beschadig als ik er een keer een pannenkoekmes in gebruik. En ik heb al heel lang plezier van een gietijzeren grillpan met een antiaanbaklaag van geëmailleerd gietijzer.

Mijn advies, koop een pan altijd in een kookwinkel met uitgebreid assortiment. Dan kun verschillende pannen vasthouden en voelen hoe een pan in de hand ligt, is hij niet te zwaar en houdt de steel lekker vast? En laat je goed informeren over de bakeigenschappen van een pan en vertel waar je hem voor wilt gaan gebruiken en op wat voor hittebron. Dan heb je grote kans dat je een pan koopt waar je heel lang plezier van hebt.