Ongeveer een half jaar geleden kreeg ik het aanbod om de Magimix Cook Expert te testen. Zo’n aanbod laat ik natuurlijk niet voorbij gaan en een week later arriveerde een enorme doos met daarin een mooie rode machine waarvan Magimix zegt dat het een multifunctionele kokende keukenmachine is.

De machine koop je inclusief RVS thermo kom met accessoires als een eiwitklopper, universeel mes, spatel en krabber, 3 transparante kommen met daarbij behorende 4 schijven voor het raspen en snijden in een opbergdoos, een klein en groot sikkelmes en ook weer een bijbehorende spatel. Verder bevatte de doos digitale weegschaal, een gebruiksaanwijzing en een lekker dik kookboek met meer dan 300 recepten. Nadat ik ruimte in mijn keukenkast had gemaakt en de machine op het aanrecht stond kon het experimenteren beginnen.

Aan de slag

Na het doorlezen van de gebruiksaanwijzing besloot ik dat ik eerst het kookeigenschappen van de machine wilde testen. Mij leek een soep maken het eenvoudigst. Ik koos het recept voor tomatensoep uit het kookboek ging ik aan de slag. Nou ja ik ging aan de slag…. De machine ging aan de slag dus. Want het enige dat je moet doen is de thermo kom van de machine vullen met de ingrediënten en het programma ROOMSOEP selecteren. De volgende 30 minuten doet de machine de rest. Je hoeft niet eens te roeren. Eigenlijk kun je gewoon iets anders gaan doen maar met zo’n eerste keer vertrouw ik het dan toch niet helemaal. Dus bleef ik in de buurt, keek regelmatig door de glazen deksel en voegde ik heel braaf 5 minuten voor het einde van de bereidingstijd de mascarpone toe.

Gegratineerde uiensoep met broodcroutons
Cook Expert tomaten roomsoep
Linzensoep met prei en wortel

Nog meer soepen

Uiensoep, extra gevulde groentesoep, minestronesoep, preisoep, aardappelsoep, linzensoep je kunt het zo gek niet bedenken of het kan gemaakt worden in de Cook Expert. Niet alleen gebonden soepjes maar ook wat stoerdere soepen met lekker veel groenten en verfijnde Aziatische soepen. Ook mijn eigen soeprecepten kon ik heel goed in de Cook Expert bereiden. De eerste week begeleid Magimix je met de app door mogelijkheden van de machine maar ik ben gewoon zelf aan de slag gegaan veel te leuk om het zelf allemaal te ontdekken al wordt je dan wel door schade en schande wijs (de uien in de uiensoep niet gaar…).

Zo’n machine heb je natuurlijk niet alleen om soep in te bereiden, al heb ik er heel veel gemaakt de afgelopen maanden. Met name in het weekend of als je eters hebt is het heerlijk om Magimix een soep te laten bereiden waar je niet naar hoeft om omkijken. En dan de reactie van je gasten als de machine 1 minuut voor het einde van de bereidingstijd gaat pureren, het lijkt wel of er een vliegtuig opstijgt… Maar voor de rest doet de machine bijna geruisloos zijn werk. En in de thermo kom blijven gerechten best goed warm dus je hoeft niet direct op te springen om de soep uit te scheppen.

Warmhoudfunctie

Bovendien zit er op de Cook Expert een warmhoudfunctie. Tot 2 uur kan de machine gerechten warm houden zonder energie te verbruiken. Je kunt kiezen voor het voorgeprogrammeerde warmhouden maar ook zelf de tijd en temperatuur instellen.

Er rolde nog meer lekkers uit de Cook Expert

Na de soepen werd het tijd voor de wat meer complexere gerechten. Een stoofgerecht moest het worden en met het recept voor hachee uit het kookboek ging ik aan de slag. Bij dit gerecht moet je wat meer handelingen verrichten. Eerst de ui en de knoflook fruiten in de machine, dan het vlees aanbraden en vervolgens na het toevoegen van de rest van de ingrediënten heb je er in een kleine 3 uur bijna geen omkijken naar. Na 2 uur voeg je ontbijtkoek toe en een klein uur later is je hachee klaar.

En als het niet helemaal wordt zoals je bedacht hebt

Als je precies doet wat er in het recept staan kan het bijna niet mis gaan. Maar stel je de machine net even anders in kan het zomaar zijn dat je gerecht anders wordt dan dat je gepland had. Zo dacht ik een snelle stoof van reebout te maken die al bereid in de diepvries lag. Na het ontdooien en het in stukjes verdelen van het gare vlees ben ik de groenten gaan fruiten in de Cook Expert. Tot zover ging alles prima. Na toevoegen van het vlees, de bouillon en een beetje bloem om de saus iets te binden had ik de machine ingesteld op nog 20 minuten verwarmen. Toen de tijd om was kwam ik erachter dan de snelheid van de machine op 3 stond. Hierdoor was het gare vlees tot draadjes geworden en was mijn goulash meer een ragout geworden. De smaak was natuurlijk prima maar het gerecht zag er niet zo lekker uit. Uiteindelijk heb ik er heerlijke wildkroketjes en bitterballen van gemaakt!

En heb je de soep of het gerecht uitgeschept dan doe je water en een klein scheutje afwasmiddel in de kom, kies je het programma SPOELEN en de kom wordt automatische gereinigd. Even naspoelen en klaar is de kom voor een volgend gebruik!

Kroketten van reegoulash
Lamstagine met amandelen en abrikoos

Tijdens de afgelopen maanden is het natuurlijk niet bij soepen en stoofgerechten gebleven. De machine kan zoveel meer. Ook voor het koken, mixen, stomen, raspen, malen, kneden en mengen, hakken, kloppen en shaken heb je aan de Magimix Cookexpert een handige hulp in huis.

Stomen, kneden  en bakken

Groenten en aardappelen stomen gaat perfect in de stoommand maar ook een mooi stukje zalm of delicate witvis stomen voor 2 personen gaat prima. Voor grotere hoeveelheden is er inmiddels een XXL stomer beschikbaar. Aardappel of knolselderijpuree maken is een eitje. Deeg kneden, soezendeeg en cakebeslag maken gaat echt supersnel. Ik maakte de grootmoeders cake uit het kookboek. Ik had mijn twijfels, zou die 2 minuten mixen met de speciale accessoire mixen echt een mooie luchtige beslag geven? Uiteindelijk was het enige dat ik aangepast heb de temperatuur. Ik vond de 175 °C voor een cake te hoog en heb de cake gebakken op 150 °C. Het resultaat was een perfecte cake!

Ook brooddeeg heb ik natuurlijk gekneed in de thermo kom. Met het automatische BROOD/BRIOCHE programma wordt 800 gram deeg mooi gekneed. Voor sterk rijzend deeg moet je rekening houden met een hoeveelheid van ongeveer 600 gram. Ook korst- en zanddeeg bereid je snel een eenvoudig door het DEEG/TAART programma te selecteren.

Cook Expert stomen
aardappelpuree maken

Sauzen en meer

En dan sauzen maken, dat is iets dat de Cook Expert perfect voor jou uitvoert. Sinds ik de machine in huis heb, heb ik geen Hollandaise- en bearnaisesaus meer in de pan gemaakt. Doordat de inductiekookplaat van de machine tot op de graad nauwkeurig wordt ingesteld is het maken van dit soort sauzen zelfs voor de grootste keukenkluns een eitje! Het te hoog verhitten van de saus waardoor het ei gaat stollen is bijna niet mogelijk. Maar ook mayonaise, pesto, guacamole en tapenade zijn zo gemaakt.

Een perfecte sabayon of een basis voor panna cotta, crème caramel of crème brûlée maken? Je raadt het al, ook dat gaat prima in de Cook Expert. Door de speciale klopper die bij de machine geleverd wordt klop je eiwit en slagroom super luchtig. Mijn pavlova’s waren nog nooit zo mooi.

Baby en peuterhapjes

En voor baby en peuterhapjes kun je ook lekker met de Cook Expert aan de gang. Je stoomt de groenten, aardappelen en eventueel vlees gaar en pureert het naar wens grof of fijn. Verdeel het in porties en vries ze in. Zo heb je altijd lekkere zelfgemaakte baby en/of peutermaaltijden op voorraad. Fruithapjes? In de foodprocessor kun je naar eigen wens vruchten combineren en hakken of pureren.

bearnaisesaus maken
Pavlova met gegrilde mango en amandeltjes

Conclusie

De afgelopen maanden heb ik met veel plezier de Magimix Cook Expert getest. Vaak koos ik het voorgeprogrammeerde programma en met de gratis app heb je de recepten ook nog eens heel handig in je telefoon of op je tablet. Maar ik bereide ook mijn eigen recepten. Voldeed de Cook Expert aan mijn verwachtingen? Daarop kan ik volmondig ja zeggen. Maar de machine verraste mij ook want doordat ik telkens weer iets nieuws ontdekte ging ik hem steeds vaker gebruiken. In het begin gebruikte ik hem een paar keer per week maar naarmate de ervaring komt ga je de machine steeds vaker gebruiken. Trek in een ijsje, wat diepgevroren fruit en yoghurt in de Cook Expert, kort laten draaien en je hebt in een mum van tijd een lekker vruchtenijsje klaar. Maar ook voor shakes en smoothies kun je met deze machine uit de voeten. En witte kolen schaven voor zuurkool. Voor 5 kilo kool draait de Cook Expert echt zijn hand niet om!

Geweldig apparaat

Met deze machine haal je dan ook een geweldig apparaat in huis. De machine kan koken, stoven, stomen, hakken en kneden maar is ook een foodprocessor. De gewone Magimix foodprocessor heeft 1 stand waarop alles gekneed, gemengd, geschaafd en gesneden wordt. Bij deze machine kun je de snelheid van 1 -13 zelf instellen. Dat vind ik bij het kneden van deeg en het kloppen van beslag echt een pluspunt. De krachtige motor heeft een vermogen van 1700 W en kan met gemak ijsblokjes vermalen tot fijn gruis maar ook delicate sauzen mengen en stoofgerechten en soepen op tijd langzaam doorroeren.

Je kunt de Magimix Cook Expert op het ogenblik kopen voor € 1190,-. Dat is een flinke investering maar je krijgt wel waar voor je geld en Magimix geeft 30 jaar garantie op het motorblok. Het is multifunctionele machine waarin je kunt koken, stomen, sudderen, stoven, shaken, kneden, hakken, mixen, malen, snijden, schaven, snipperen en pureren. Die stevig deeg kan kneden en luchtig beslag kan kloppen. Kortom een aanwinst voor in je keuken. Met de Magimix Cook Expert op je aanrecht heb je aan één machine genoeg en kunnen alle andere kloppende, knedende en mengende, hakkende en mixende machines de deur uit!