Bloedsinaasappels zijn van december tot en met april te koop. Deze lekkere sinaasappels hebben een oranje tot oranjerode schil en oranje met rood dooraderd vruchtvlees. Ze hebben een frisse zoetzure aangename smaak met een klein bittertje. Net als gewone sinaasappels bevatten ze veel vitamine C.

Er zijn volbloed en halfbloed sinaasappels. Bij de volbloed sinaasappels zijn zowel de schil als het vruchtvlees rood. Bij de halfbloed is het vruchtvlees rood dooradert maar de schil is geel/oranje tot vol oranje van kleur.

Mooi rood en lekker
De bloedsinaasappel werd voor het eerst gekweekt in 1850 en is een kruising tussen een mandarijn en grapefruit. Anthocyaan zorgt ervoor dat de sinaasappels rood kleuren. Van belang zijn wel de klimatologische omstandigheden. Koude nachten en warme dagen zorgen er voor dat de sinaasappels hun mooie rode kleur krijgen. Er wordt gezegd dat de bloedsinaasappels van Sicilië de allerlekkerste zijn. Er zijn ook genetisch gemanipuleerde bloedsinaasappels. Die hebben wel de mooie rode kleur maar niet de smaak van echte bloedsinaasappels.

Bloedsinaasappels groeien in Spanje, Israël, Turkije, Zuid-Afrika en Brazilië. Maar de lekkerste zijn afkomstig uit Italië en Spanje. De bekendste drie rassen zijn de Tarocco, de Moro en de Sanquinello.

Door de zoetzure ietwat bittere smaak combineert deze sinaasappel goed met vlees, kip en zelfs met witvis. Maar ook in salades, gebak, ijs en desserts is de bloedsinaasappel een topper. Probeer de yoghurtmousse met bloedsinaasappel maar eens. En het zijn natuurlijk prima perssinaasappels vol heerlijk sap.