Eten uit de natuur is leuk, lekker en niet duur! In de vrije natuur kun je heerlijke ingrediënten vinden voor een lekker maaltje. Het jonge blad van paardenbloemen, zuring, zevenblad, look zonder look en brandnetels zijn een paar voorbeelden en staan zelfs vaak in je eigen tuin. Zo kom je ook nog eens op een lekkere manier van je onkruid af. Zelfs rucola groeit waar je het niet verwacht. Maar ook alikruiken, kokkels, garnalen, hazelnoten en tamme kastanjes kun je verzamelen en er een lekker maaltje, borrelhapje of snackje van maken.

Paddenstoelen zoeken
Paddenstoelen verzamelen is sinds een paar jaar ook in Nederland een hot item. Met alle gevolgen van dien. Elk jaar zijn er vergiftigingsgevallen door het eten van foute paddenstoelen. Nu zijn boleten en eekhoorntjesbrood best goed te herkennen en veel zijn ook nog eens heel smakelijke, maar ik raad je toch aan eerst met een kenner op stap te gaan. Vergissingen met paddenstoelen kun je immers maar beter voorkomen.

Vreselijk onkruid
Zevenblad wordt gezien als het vreselijkste onkruid dat je in je tuin kunt hebben. Maar als je bedenkt dat de jonge blaadjes van zevenblad lekker smaken in verschillende gerechten kijk je er misschien heel anders tegenaan. De smaak doet een beetje denken aan peterselie en doet het goed in de soep, in omeletten en salades.

Daslook
Daslook groeit alleen in het voorjaar. Als we een zachte winter hebben zie je vaak in februari al de blaadjes boven de grond komen. Het blad smaakt het lekkerst als het nog jong is en heeft een kruidige knoflooksmaak. Ook de bloemetjes zijn eetbaar en zeet decoratief. Na de bloei, in mei, sterft de plant af en moet je wachten tot volgend jaar. Daslook breidt zich, als de plant het naar zijn zin heeft snel uit en doet het goed op een schaduwrijke plek onder bomen en struiken. Daslook smaakt heerlijk in rauw in stamppotjes, salades en pesto. Maar ook gekookt in soep en roerbakgerechten doet dit smaakvolle blad het goed.

Pittige netel
Brandnetels zijn heel gezond en smaken nog lekker ook. Pluk ze wel op plaatsen waar geen auto’s rijden en gebruik huishoudhandschoenen bij het plukken en wassen van de brandnetels. Je kunt ze roerbakken, kort koken zoals spinazie en verwerken in soep, pannenkoeken, hartige taarten en omeletten.

Veelzijdige vlier
Van de vlier zijn zowel de bloemschermen als de bessen te gebruiken. Bloesem als smaakmaker in ijswater, om siroop van te maken of om ze gedoopt in een beignetbeslag te frituren en te serveren als toetje. Kies altijd bloemschermen die geel zijn van het stuifmeel want die geven de meeste smaak af. En de bessen doen het goed in combinatie met appel in sap, compote of chutney. Pluk echter nooit een hele struik leeg. Laat ook wat bloemschermen en bessen zitten want de vlier is voor vogels een belangrijke voedselbron!

Vruchten uit de natuur
Bramen, wilde frambozen, maar ook wilde aardbeitjes en rozenbottels kun je in de vrije natuur vinden. Heerlijk om jams van te maken of te verwerken in taarten en gebak.

Maak van je bord een plaatje
Ook voor garnering kun je in de natuur prachtige producten vinden. Paarden- en goudsbloemen geven een salade meer pit en kleur. Wilde viooltjes (of viooltjes die zichzelf uitgezaaid hebben in je tuin) geven kleur aan salades en gebak. Daslookbloemen hebben een milde knoflooksmaak en de kleine witte bloemetjes doen het goed als garnering van salade en gebonden soepen. En zaai tussen je bloemperken of in bloembakken ook een Oost-Indische kers, de bloemen en het blad zien er prachtig uit en hebben een heerlijke pittige smaak en de bloemknopjes en zaadbolletjes kun je inmaken en als kappertjes gebruiken.

De komende tijd zet ik regelmatig recepten waarin van allerlei lekkers uit de natuur wordt verwerkt op www.mmk.nl. Vind je het leuk om wat te experimenteren houd dan de komende tijd de site en de facebookpagina in de gaten want eten uit de natuur is leuk, lekker en niet duur!