Eigenlijk wilde ik een raapstelenstamppot bij de asperges maken maar er was nog maar 1 bosje raapstelen te koop dus maakte ik een raapstelensoep als voorafje. Want net als asperges zijn raapstelen een echte voorjaarsgroente. Door de soep met de staafmixer op te schuimen en te serveren in kleine kopjes wordt zo’n supersimpele soep ineens een feestelijk voorgerechtje. Soms zitten er al kleine knolletjes aan de raapstelen die bak ik dan kort in de boter met een snuf zeezout en serveer ze op de lepeltjes bij de soep.

Voorgerecht voor 4-8 personen

1 bosje raapstelen
25 g boter
1 kleine ui, gesnipperd
500 ml groentebouillon (zelfgemaakt)
zeezout
100 ml slagroom
daslookbloemetjes of fijngeknipte bieslook
Extra nodig: staafmixer, zeef

Was de raapstelen goed, snijd de eventuele kleine knolletjes eraf en snijd de rest van de raapstelen grof.

Verhit 20 g van de boter in een pan met dikke bodem en fruit de ui op een laag vuur in 5 min. goudgeel en glazig. Voeg de gesneden raapstelen toe en bak 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Kook de soep 5 min. op een laag vuur. Pureer de soep met een staafmixer en wrijf hem door een zeef. Zet de soep tot gebruik in de koelkast.

Bak de raapstelenknolletjes in 5 g van de boter al omscheppen 3 min. Neem ze uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi met zeezout.

Breng de gezeefde soep met de slagroom aan de kook en laat 2 min. doorkoken. Zet de staafmixer in de soep en schuim hem op. Verdeel de soep over kleine kommetjes of kopjes. Leg er een klein lepeltje met een gebakken knolletje bij. Garneer de soep met de daslookbloemetjes.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tips
• Je kunt de soep natuurlijk ook in grote porties serveren dan is het voldoende voor 4 personen.
• Geen daslookbloemetjes? garneer de soep dan met fijngeknipte bieslook.
• De raapstelen kun je ook vervangen door ½ krop botersla of spinazie.
• Wil je liever een wat gebonden soep, kook dan 1 geraspte kruimige aardappel mee.