In deze vegetarische bami met omeletrolletjes verwerk ik lekker veel groenten. Wortel, ui, bloemkool, spitskool, prei en smaakmakers als knoflook, gemberwortel, rode peper, gemalen specerijen en sojasaus. Het resultaat een lekkere kruidige vegetarische bami waarin je vlees echt niet mist. Met omelet maak je er een volledige maaltijd van. Deze bami kun je goed van tevoren bereiden. Dan moet je vlak voor het aan tafel gaan eigenlijk alleen nog maar de omeletten te bakken en de bami al omscheppend te verwarmen.

Ik gebruik al jaren dezelfde plaatstalen wok. Goed ingebrand en altijd droog weghangen en je hebt er echt jarenlang plezier van. Zo’n plaatstalen wok is snel loeiheet en kan, in tegenstelling tot een wok met antiaanbaklaag, zonder problemen goed verhit worden. Niks giftige stoffen die vrij komen of een teflonlaag die loslaat. En je kan er gewoon met metalen spatels in roeren zonder dat de wok beschadigd. Dus ik raad iedereen die regelmatig een wok gebruikt toch echt voor een plaatstalen exemplaar te gaan. Het enige wat je nooit moet doen met zo’n plaatstalen wok is hem uren in het water laten staan of schoonmaken met een sopje. Gewoon met heet water en een afwasborstel schoonmaken en drogen met keukenpapier en klaar is hij voor een volgende keer. Is de wok toch een beetje aangebakken dat is kort weken (15 minuten) in heet water meestal voldoende om hem schoon te krijgen. In het ergste geval schuur je hem met een stalen schuursponsje en brand je hem weer opnieuw in.

Hoofdgerecht voor 4 personen

250 g eiermie
4 el arachide-olie
1 ui, in dunne boogjes
1 rode peper, ontzaad en in dunne ringetjes
2 teentjes knoflook, gesnipperd
3 cm gemberwortel, gesnipperd
200 g winterwortels, in halve plakjes
300 g bloemkool, in kleine roosjes
½ spitskool (300 g), in dunne reepjes
275 g prei, in ringen
1 tl gemalen kurkuma
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 el sambal oelek
3 el sojasaus
6 eieren
2 bosuitjes, in schuine ringetjes
½ el geroosterd sesamzaad

Kook de mie in ruim water met zout naar smaak volgens de bereidingswijze op de verpakking gaar. Giet af, spoel koud en laat goed uitlekken.

Verhit 3 el van de olie in een wok en bak de ui al omscheppend ± 3 minuten. Voeg de peper, de knoflook en de gember toe. Bak al omscheppend ± 2 minuten mee.

Bak de wortel en de bloemkool al omscheppend ± 4 minuten mee. Schep de spitskool en de prei erdoor en bak 4 minuten al omscheppend mee. Voeg de gemalen specerijen, de sambal en de sojasaus toe en bak alles al omscheppend nog 1 minuut . Neem de wok van het vuur.

Klop telkens 2 eieren met 1 eetlepel water en peper en zout naar smaak los. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak 3 omeletten van de eieren. Rol elke omelet stevig op en snijd ze in plakjes.

Zet de wok weer op het vuur en voeg de uitgelekte mie toe. Bak de bami al omscheppend totdat het gerecht door en door warm is. Schep de vegetarische bami op een schaal, verdeel er van omeletrolletjes over en garneer met de bosui en het sesamzaad. Geef de rest van de omelet er apart bij.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Tips
• Voor een snelle vega bami gebruik je in plaats van zelf gesneden groenten ± 1250 g panklare roerbak- of bamigroenten.
• Liever tofu of tempé? Bak dan in blokjes gesneden tofu of tempé met de peper, gember en knoflook mee. Schep ze al ze bruin zijn uit de pan en voeg ze op het laatst weer aan de bami toe.
• Voor een bami met vlees voeg je reepjes ham toe of bak je 200 g in kleine stukjes kipfilet met de ui mee.