Deze aardappelsalade met komkommer, tomaat, kip en ei maakte ik met een restje paarse en roze aardappelen die ik nog over had van het testen van deze twee nieuwe aardappelrassen. De paarse aardappel, de Double Fun, behoudt mooi zijn kleur dus doet het ook prima in salades. Zo’n lekker knallend kleurtje vinden kinderen ook spannend! Een grove mosterd is vaak een stuk minder scherp dan fijnere mosterdsoorten dus voeg, als je kinderen aan tafel hebt, de mosterd beetje bij beetje toe en proef zo kun je zelf bepalen of deze salade ook geschikt is voor jou kleintjes.

Maaltijdsalade voor 2-3 personen

750 g paarse aardappelen (of vastkokende aardappelen naar keuze)
1 komkommer, gewassen
175 g kippendijfilet
1 el olijfolie
3 kleine vrije uitloop eieren
3 el olijfolie extra vierge
1 el kruidenazijn
1 el grove mosterd
5 cocktailtomaten (bijv. Tasty Tom), in partjes
3 bosuitjes, in schuine ringetjes

Boen de aardappelen schoon onder koud water en stoom ze boven een laagje water in ± 20 minuten gaar. Neem ze uit de pan en laat ze afkoelen. Trek het schilletje eraf en snijd ze in vieren.

Schaaf de komkommer boven een vergiet of zeef in dunne plakjes, bestrooi met zout naar smaak en schep het zout erdoor. Laat de komkommer zo ± 15 minuten uitlekken en druk het overtollige vocht eruit.

Bestrooi intussen de kip met versgemalen peper en zout naar smaak en bak de kip in 1 eetlepel olijfolie rondom bruin en gaar. Neem de kip uit de pan. Laat iets afkoelen en pluk het kipvlees in reepjes.

Kook de eieren hard. Laat ze schrikken, pel ze en snijd ze met een nat mes middendoor.

Klop een dressing van de extra vierge olijfolie, de azijn, de mosterd en versgemalen peper en zout naar smaak.

Verdeel de aardappelen, komkommer, tomaat en 2/3 deel van de bosui over en schaal. Leg de kip en de gehalveerd eieren erop en bestrooi met de rest van de bosui. Lepel de dressing erover. Serveer de salade desgewenst met een lekker stukje knapperig brood.

Bereidingstijd: ± 45 minuten

Variatietips
• Gebruik in plaats van kippendijfilet in reepjes gesneden plakjes kipfilet of ham (vleeswaar).
• Liever geen vlees? Verdeel dan 175 g verkruimelde verse geitenkaas of feta over de salade.