Deze aardperensoep met rode maïs en spek ziet er niet alleen mooi uit, hij smaakt ook nog eens heel lekker. Aardperen staan ook bekend onder de naam topinamboer of Jeruzalem artisjok. Ze hebben een nootachtige smaak en dat proef je goed in dit romige soepje met kleurige topping.

Voorgerecht voor 4 personen

50 g maïskorrels (blikje)
100 ml bietensap
2 el olijfolie
4 plakjes biologisch ontbijtspek
1 ui, grof gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
850 g aardperen
200 g kruimige aardappelen
1 l groentebouillon
100 ml slagroom
tuinkers
extra nodig: staafmixer

Doe de maïs in een klein schaaltje en schenk het bietensap erop (de maïs moet onder staan). Laat minimaal 1 uur marineren maar langer mag ook (hoe langer de korrels marineren hoe donkerder rood ze worden). Schil de aardappelen en de aardperen met een dunschiller en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie in een soeppan en bak de plakjes spek knapperig uit. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Fruit de ui met de knoflook 5 minuten al omscheppend op een halfhoog vuur in het bakvet.

Voeg de aardappelen en aardperen toe en bak ze 2 minuten mee. Voeg de bouillon toe en breng alles aan de kook. Kook de aardappelen en de aardperen in ± 20 minuten gaar.

Laat de maïs uitlekken. Voeg de slagroom aan de soep toe en pureer de soep met de staafmixer. Voeg als de soep te dik is nog een beetje bouillon of heet water toe. Schep hem in kommen of kopjes en garneer elke kom soep met wat maïs, een plakje spek en een beetje tuinkers.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Marineertijd: ± 60 minuten

Tips

 
• Deze aardperensoep met rode maïs en spek is ook een leuke soep om als amuse te serveren. Schep de soep in kleine glaasjes of kopjes en garneer met een stukje spek, wat maïskorrels en tuinkers.
• Geen aardperen te koop? Vervang ze dan door aardappelen.
• Liever geen vlees? Laat het spek dan achterwege en garneer alleen met de rode maïs en de tuinkers.