Met deze bietensalade met avocado en sinaasappel zet je in 15 minuten een heerlijk bijgerecht op tafel. Vaak hoor ik dat men het lastig vindt op voldoende groenten en fruit te eten. En inderdaad 200-250 g gekookte andijvie is ook niet mijn ding maar als je er net even iets anders mee doet wordt het allemaal ineens een stuk smakelijker. Met deze bietensalade met avocado zit je al aan de ruim 200 g per persoon. Vaak zet ik twee verschillende bijgerechten op tafel en meestal zijn ze aan het eind van de maaltijd gewoon op!

Bijgerecht voor 4 personen

600 g gekookte rode bieten (zie tip)
2 rijpe avocado’s
1 biologische sinaasappel
1 el anijslikeur (bijv. pernod of raki)
2½ el groene extra vierge olijfolie
2 takjes munt

Ontvel de bieten en snijd ze in dunne parten. Halveer de avocado’s wip de pitten eruit en snijd het vruchtvlees in dunne parten. Verdeel de bieten en de avocado over een schaal.

Boen de sinaasappel onder stromend water schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de helft van de sinaasappel uit. Klop een dressing van het sinaasappelsap, de anijslikeur en de olijfolie. Breng de dressing op smaak met versgemalen peper en zeezout.

Lepel de dressing over de bieten en de avocado en verdeel de sinaasappelrasp en de muntblaadjes erover. Deze salade smaakt heerlijk bij geroosterd vlees, gevogelte, vis en vegetarische gerechten.

Bereidingstijd: ± 15 minuten

Tip
Wanneer je ongekookte bieten kunt kopen moet je dat vooral een keer doen want zelf gekookte bieten zijn zoveel lekkerder dan de gekookte bieten die je kant en klaar koopt. Reken op ongeveer 1 uur en 15 minuten voor zomerbiet en 1 ½- 2 uur voor winterbieten. Heb je een snelkookpan, gebruik die dan! Bieten zijn in de snelkookpan in ± 30 minuten gaar.