Deze bloemkoolsoep met gebakken bloemkool en korianderolie ziet er prachtig uit en smaakt ook nog eens heel lekker. De soep wordt op smaak gebracht met madras curry, koriander en komijn en gegarneerd met gebakken bloemkool, rode peper en zelfgemaakte korianderolie. Zo maak je van een eenvoudig te bereiden bloemkoolsoep een feestelijk lunchgerecht voor zes personen of hoofdgerecht voor vier.

600 g bloemkool
4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 – 2 el curry madraspoeder
1½ tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
½ rode peper, in schuine dunne ringetjes
2 tuinkruidenbouillonblokjes
200 ml kokosmelk
6 takjes koriander
Extra nodig: staafmixer

Verdeel de bloemkool in roosjes. Houd 100 g bloemkoolroosjes apart en hak de rest grof. Snijd de achtergehouden roosjes in dunnen plakjes.

Verhit 1½ eetlepel van de olie in even soeppan en fruit de ui met de knoflook 5 minuten op een halfhoog vuur. Voeg de gehakte bloemkool en currypoeder naar smaak. Bak de bloemkool 5 minuten al omscheppend mee.

Voeg 1 l warm water, de verkruimelde bouillonblokjes, gemalen koriander en komijn toe en breng alles aan de kook. Kook alles 15 minuten op een laag vuur.

Verhit intussen 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de plakjes bloemkool aan beide kanten lichtbruin. Bak de rode peperringetjes kort mee en schep de bloemkool en peper uit de pan op een bord.

Houd 4 toefjes koriander apart voor de garnering en snijd de rest grof. Doe de gesneden koriander met de rest van de olie en peper en zout naar smaak in een hoge kom en hak fijn met de staafmixer.

Pureer de soep met de staafmixer en schep de soep in kommen of borden. Verdeel er de gebakken bloemkool, rode peperringetjes en de korianderolie over. Garneer de bloemkoolsoep met gebakken bloemkool en korianderolie met korianderblaadjes en serveer direct. Lekker met desembrood met hummus.

Bereidingstijd: ± 40 minuten

Tip

Wil je het recept vereenvoudigen? Maak dan geen korianderolie maar druppel de olijfolie over de soep en bestrooi met fijngesneden koriander.