Deze boekweitpannenkoeken met spinazie en spek maakte ik van ’t weekend. Deze keer een gerecht met vlees, maar dan wel biologisch en een kleine hoeveelheid. Spek geeft veel smaak af en daarom heb je er maar een klein beetje van nodig. Het krokante van het spek combineert ook mooi met de pannenkoeken en de spinazie. En de balsamicosiroop geeft een lekker fris zoetje aan dit pannenkoek recept.

Hoofdgerecht voor 4 personen

200 g bloem
100 g boekweitmeel
2 el oregano
2 eieren
750 ml melk
3 el olijfolie
10 plakjes biologisch ontbijtspek, in plakjes
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, gesnipperd
1 rood pepertje, in dunne ringetjes
800 g spinazie, gewassen en goed uitgelekt
2 el maïzena
balsamicostroop
Extra nodig: keukenpapier, koekenpan ø 20 cm

Roer de bloem met het boekweitmeel, de oregano en zout in een kom naar smaak door elkaar. Voeg de eieren toe en roer ze los. Voeg al roerende met een garde de melk en 1 eetlepel van de olie toe en klop tot en dik beslag.

Verhit 2 eetlepels olie in een wok en bak de plakjes spek knapperig uit. Schep ze uit de wok op keukenpapier.

Roerbak de ui al omscheppend 5 minuten in het bakvet. Voeg de knoflook, de rode peper en de spinazie toe en laat de spinazie al omscheppend slinken. Roer de maïzena los met een beetje water en roer het door de spinazie. Neem de wok van het vuurt breng de spinazie op smaak met versgemalen peper en zout.

Verwarm een pan met water en leg er een bord op om de pannenkoeken warm te houden. Verhit de koekenpan en schep 1/6 deel van het beslag in de pan. Bak de pannenkoek aan beide kanten lichtbruin. Schud de pannenkoek op het bord. Bak op dezelfde wijze nog 5 dikke pannenkoeken.

Verwarm als alle pannenkoeken gebakken zijn de spinazie al omscheppen kort op een hoog vuur. Schep op elke pannenkoek wat gebakken spinazie. Maak twee stapels van drie pannenkoeken. Eindig met spinazie en verdeel de plakjes spek erover. Halveer de stapeltjes of snijd ze in punten en druppel er balsamicostroop naar smaak over. Serveer de boekweitpannenkoeken met spinazie en spek direct.

Bereidingstijd: ± 30 minuten

Tip

Heb je een slacentrifuge? Gebruik die dan om de spinazie droog te draaien!