Voor deze bonensalade met knoflook en gebakken paprika heb ik de snijbonen heel gelaten. Ooit at ik ze zo in Berlijn en sindsdien snijd ik ze nog maar heel af en toe. Als je de snijbonen heel laat lijkt het wel of ze anders smaken. Ik ieder geval scheelt het werk en dat is altijd handig als je door de weeks rekening moet houden met afspraken in de avonduren.

Hoofdgerecht voor 2 personen

400 g snijbonen
3 kleine puntpaprika’s (rood en geel)
6 el olijfolie
1 ui, in boogjes
1 pot witte bonen à 360 g
1 teentje knoflook, gepeld
3 el fijngesneden koriander (steeltjes en blaadjes)
150 g biologische feta, verbrokkeld
1½ el azijn naar keuze ( bijv. rode wijn, balsamico of sherry-azijn)

Haal de snijbonen af, was ze en kook ze 5 minuten in ruim water met zout. Giet ze af en spoel ze koud.

Was en snijd intussen de paprika’s in dikke schuine ringen van ± 1½ cm. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten.

Verhit 2 eetlepels van de olie en bak de met de paprikaringen met de ui al omscheppend in ± 5 minuten lichtbruin. Strooi er zout naar smaak over en bak ze nog ± 2 minuten. Spoel intussen de witte bonen in een zeef onder koud stromend water en laat ze uitlekken.

Pers de knoflook boven de witte bonen uit en schep er 1½ eetlepel van de olie, versgemalen peper en zout en 1 eetlepel van de koriander door.

Leg de snijbonen over een grote schaal. Schep het paprikamengsel, de bonen en de helft van de feta erop. Schep alles een losjes om.

Verdeel de rest van de feta, de olijfolie, de azijn, eventueel versgemalen peper en zout naar smaak en de rest van de koriander over. Serveer de snijbonensalade met knoflookbonen en gebakken paprika direct.

Bereidingstijd: ± 25 minuten

Ook lekker met sperziebonen, peultjes of sugarsnaps

Vervang de snijbonen door sperziebonen, peultjes of sugarsnaps of combineer deze peulvruchten. Dan ziet en smaakt je salade net weer even anders.