Dit bretzeln recept schreef ik in het voorjaar voor de Jumbo en sindsdien heb ik ze al best vaak gebakken. Deze broodkrakelingen zijn van oorsprong afkomstig uit Duitsland en ik serveer ze bij de soep, eet ze als hartig tussendoortje of bij een salade. Van origine wordt dit broodje voor het bakken ondergedompeld in kokend water waaraan bakingsoda is toegevoegd. Maar ook zonder deze handeling smaken ze heerlijk Het leuke is dat je telkens weer een andere variant kunt maken. Met sesam- of maanzaad gegarneerd zien ze er ineens heel ander uit. Of geef het deeg een lekker smaakje en voeg kerriepoeder, pittige paprikapoeder of gedroogde oregano toe.

Tussendoortje voor 4 personen
Bereidingstijd: ± 25 minuten
Rijstijd: 65 minuten
Oventijd: ± 12 minuten

500 g witbroodmix
25 g boter
2 el bloem om uit te rollen
1 klein ei, losgeklopt
1½ tl grof zeezout
Extra nodig: bakplaat bekleed met bakpapier, bubbeltjesfolie, schone theedoek

Kneed van het witbroodmix met de boter en 100 ml lauwwarm water een soepel deeg. Dek de kom af met bubbeltjesfolie en laat 20 min. op een warme plaats rusten.

Kneed het deeg nogmaals door, verdeel het in 4 gelijke porties, rol er balletjes van en rol elk balletje uit tot een lange dunne sliert van 75 cm. Vorm er brezteln van (zie foto) en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met bubbeltjesfolie en een theedoek en laat de bretzeln 45 min. op een warme plaats rijzen.

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Bestrijk de bretzeln met het ei en bestrooi met grof zeezout naar smaak. Bak ze in de voorverwarmde oven in 10-12 min. lichtbruin en gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen.

Tip
Bak je vaker brood gooi dat stukken bubbeltjesplastic die je krijgt als verpakkingsmateriaal niet weg! Bubbeltjesplastic plakt niet aan het deeg en is dus heel handig bij brood bakken.

Variatietip
• Bestrooi de brezeln ook eens met komijn-, maan-, karwij- of sesamzaadjes of meng 1 ½ tl komijn- of karwijzaad door het deeg.
• Maak ook eens kaasbrezeln door ze voor het bakken te bestrooien met geraspte belegen kaas.