Het eekhoorntjesbrood staat ook bekend onder de namen boleten, cèpes en porcini en is een dikke vlezige paddenstoel die voor komt in Europa en Noord-Amerika. Ze groeien vooral onder eiken, beuken en berkenbomen en houden van lichte plekken in het bos. Er zijn verschillende soorten boleten. De grootste kan wel tot 25 cm hoog worden met en hoed van zo’n 30 cm. Maar er zijn ook kleinere van slechts een centimeter of 4 hoog. De steel en de hoed zijn dik en vlezig en de hoed is glad of fluweelzacht. De kleur varieert per soort van geel, roodachtig tot bruin en grijs. Eekhoorntjesbrood is te herkennen aan de verticale buisjes aan de onderzijde van de hoed.

Verkrijgbaarheid
Eekhoorntjesbrood is te koop van de vroege herfst tot aan de eerste vorst en wordt meestal uit het buitenland geïmporteerd. In deze tijd kun je, als je zelf kennis van zake hebt, ook zelf eekhoorntjesbrood zoeken. Houd er wel rekening mee dat je niet zomaar overal paddenstoelen mag plukken. En enorme zakken of manden vol is ook uit den boze! Er worden regelmatig mensen ziek van het eten van zelf geplukte paddenstoelen, mijn advies is dan ook ga paddenstoelen zoeken met iemand met verstand van zaken. Daarmee kun je veel ellende voorkomen.

Er zijn in Nederland diverse wildplukspecialisten. Edwin Florès van Casa Foresta en Elsje Bruijnesteijn organiseren bijvoorbeeld workshops en wildplukwandelingen. Wil je meer weten over wildplukken, www.oogstenzonderzaaien.nl is de site van een Slow Food werkgroep met als doel het vergaren, uitwisselen, verspreiden van kennis over eetbare producten die in de natuur te vinden zijn. Of bestel deze lekkere paddenstoelen bij je groenteleverancier!

Eekhoorntjesbrood kopen en bewaren
Koop bij voorkeur jonge exemplaren, die hebben meer smaak en zijn vaak gaver dan de wat oudere paddenstoelen. Omdat paddenstoelen snel terug lopen in smaak moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. Wil je ze toch even bewaren leg ze dan in de koelkast, doe dat dan niet in een plastic zak maar verpak ze in papier of doe ze in een schaal die afgedekt wordt met een schone doek. Bewaar ze niet langer dan 3 dagen. De smaak van gedroogd eekhoorntjesbrood is aromatische en intenser. Bewaar gedroogde paddenstoelen in een goed afsluitbaar doosje op een koele donkere plek.

Schoonmaken
Veeg van de paddenstoelen voorzichtig met een zacht borsteltje het eventuele zand of aarde af. Snijd bij oudere exemplaren de uiteinde van de steel eraf en snijd eventuele aangetaste plekjes uit de hoed. Jonge paddenstoelen vegen we alleen voorzichtig schoon. Sommige soorten eekhoorntjesbrood verkleuren zodra ze worden aangesneden, dit kan geen kwaad en heeft geen invloed op de smaak. Gedroogd eekhoorntjesbrood moet 15-20 minuten geweekt worden in warm water. Het gezeefde weekwater kan later gebruikt worden bij de bereiding.

Eekhoorntjesbrood bereiden
De verfijnde smaak van eekhoorntjesbrood combineert goed met biefstuk en varkenshaas. Verwerk ze in een herfstsoep of in een roerei. Ook in wokgerechten, risotto, pasta en gebakken in salades doet deze smakelijke paddenstoel het goed. Maar het allerlekkerst vind ik in de roomboter of lekkere olijfolie gebakken paddenstoelen met een beetje gehakte peterselie op een boterham!

Bereidingstijden
Bakken: ± 5 minuten
Roerbakken 2-3 minuten
Stoven: ± 5 minuten

Voedingswaarden per 100 gram (rauw):
30 kcal, 2,5 g eiwit, 0 g vet, 4 g koolhydraten en 2 g vezels