Gado gado is een gerecht uit de Indonesische keuken. Geblancheerde groenten worden geserveerd hardgekookte eieren en/of gebakken blokjes tempé of tofu en een lekkere zelfgemaakte pindasaus. s’ Zomers eten we hem altijd zoals gado gado normaliter gegeten wordt, op kamertemperatuur. Maar ‘s winters gaat onze voorkeur uit naar lauwwarme of zelfs warme groenten. Een heerlijk gerecht waarbij je moeiteloos lekker veel groenten binnenkrijgt.

Hoofdgerecht voor 4 personen

3 teentjes knoflook, gepeld
1 rode peper, ontzaad
175 g pindakaas
75 g santen
1 el donkere basterdsuiker
stukje trassi ter grootte van een erwt
limoen, uitgeperst
1-2 el ketjap asin
1 400 g spitskool, in dunne repen
300 g bloemkool, in kleine roosjes
400 g wortels, in schuine plakjes
300 g sperziebonen, afgehaald
100 g taugé
4 eieren
2 el seroendeng

Hak de knoflook met de rode peper heel fijn. Breng dit knoflookmengsel met de pindakaas, de santen, de basterdsuiker, de trassi en 200 ml water al roerende aan de kook. Laat de santen
oplossen en de saus net zolang koken totdat er en laagje olie op de saus vormt. Houd de saus warm en voeg, als de saus te droog wordt, een beetje heet water toe. Roer er vlak voor het serveren ketjap en limoensap naar smaak toe.

Breng 2 liter water met de bouillontabletten aan de kook. Kook de groenten, elk soort apart in de bouillon, en houd als kooktijd 2 minuten voor de spitskool, 3 minuten voor de bloemkool, 4-5 minuten voor de wortel en 6-7 minuten voor de sperziebonen. De taugé wordt niet gekookt. Kook de eieren in ± 7 minuten hard. Laat ze schrikken onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in vier parten.

Verdeel de groenten over een schaal en leg er de eiparten bij. Lepel er een beetje satésaus bij en serveer de rest van de saus er apart erbij. Strooi er seroendeng over.

Serveertip
Lekker met witte rijst en kroepoek. Wanneer je er kroepoek bij serveert is het natuurlijk geen gerecht zonder vlees meer want kroepoek wordt gemaakt van garnalen!

Tips
• Wil je de groenten liever warm serveren houd ze dan warm in een voorverwarmde oven (80 °C) in een ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie.
• Met een zelfgemaakte pindasaus maak je deze gado gado extra lekker. Wil je extra snel neem dan een kant en klare of semi kant en klare pindasaus.