Eigenlijk wordt het niet zo vaak meer gemaakt zo’n gebonden ossenstaartsoep. Terwijl het toch wel een erg lekkere klassieker is. Dus als je een ossenstaart ziet liggen bij de slager neem hem dan vooral mee en maak eens zo’n echte ossenstaartsoep. Deze romige versie is een van onze favorieten.

Voorgerecht voor 6-8 personen en lunchgerecht voor 4 personen

750 g ossenstaart
peper, zout
1 laurierblad
4 kruidnagels
30 g boter
30 g tarwebloem
½ dl rode port
250 g panklare soepgroenten
125 ml slagroom
madeira
platte peterselie, gehakt
Extra nodig: thee-ei, staafmixer

Dep de ossenstaart droog met keukenpapier en bestrooi hem met peper en zout naar smaak. Doe het laurierblad en de kruidnagels in het thee-ei.

Verhit de boter en bak de ossenstaart rondom bruin. Neem hem uit de pan en roer de bloem door het bakvet. Laat het mengsel even pruttelen.

Voeg beetje bij beetje 1½ l water toe en breng het telkens al roerende aan de kook.

Voeg de port, de soepgroenten en peper en zout naar smaak toe en leg de ossenstaart terug in de pan. Laat de soep op een heel laag vuur, met de deksel op de pan, ± 3 uur trekken.

Neem de ossenstaart en het thee-ei uit de pan en pureer de bouillon met de groenten met een staafmixer.

Haal het vlees van de ossenstaart en voeg de helft van de slagroom en het ossenstaartvlees aan de soep toe. Verwarm de soep op een laag vuur.

Klop de rest van de slagroom dik lobbig. Schep de gebonden ossenstaartsoep in kommen. Schep er een eetlepel geklopte slagroom op en garneer met de peterselie.

Serveer met een klein glaasje Madeira zodat iedereen het naar wens aan de soep kan toevoegen.

Voorbereiding: ± 10 minuten
Bereiding: ± 3 uur en 20 minuten incl. 3 uur trekken

Ossenstaartbouillon op voorraad

De bouillon kun je heel goed invriezen maak dus in een keer een flinke hoeveelheid en vries de bouillon met het ossenstaartvlees in.