Deze gefrituurde uienbloemen smaken heerlijk als onderdeel van een feestelijk etentje maar ook als borrelhapje doen deze mooie uienbloemen het goed. Bovendien kun je ze goed voorbereiden, vlak voor het serveren 10 minuten in een hete oven en klaar is je bijzondere bijgerecht of borrelhapje klaar. Ik schreef het recept een paar jaar geleden voor het kerstmagazine van een grote supermarkt en sindsdien heb ik ze al talloze keren gemaakt. Ze zien er prachtig uit en zijn altijd een succes!

Bijgerecht voor 4 of borrelhapje voor 6 personen

4 rode uien (à 100 g), gepeld
100 g bloem
1 el ras el hanout
1 ei
100 ml melk
2 el bladpeterselie, fijngehakt
1 el citroenrasp
Extra nodig: theezeefje, frituurpan met frituurolie

Hol de uien aan de stengelaanzet iets uit en snijd de uien tot op 1 cm van de wortelaanzet in. Vouw de uienpartjes open.

Meng de bloem met de ras el hanout, een snufje zout en versgemalen peper naar smaak. Haal de uien stuk voor stuk door het bloemmengsel en zorg ervoor dat er ook bloem tussen de los gehaalde partjes zit en de uien rondom bedekt zijn met bloem.

Klop het ei los en voeg de melk toe. Doop de uienbloemen met de wortelaanzet naar boven in het melkmengsel. Laat ze uitlekken en zet de uienbloemen weer rechtop. Doe bloemmengsel in het theezeefje en bestuif de uien ermee. Zorg er voor dat er ook tussen de ‘bloemblaadjes’ bloem komt.

Verhit de frituurpan tot 180 °C. Frituur de uienbloemen, met 2 tegelijk, in 1-2 minuten lichtbruin en gaar. Schep de uien met een schuimspaan uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak op dezelfde manier de andere 2 uienbloemen.

Leg de gefrituurde uienbloemen op een schaal en bestrooi met de peterselie, het citroenrasp en versgemalen peper naar smaak.

Bereidingstijd: ± 20 minuten

Tip
• Je kunt de bloem ook een halve dag van tevoren bereiden. Leg de afgekoelde gefrituurde uienbloemen in een ovenschaal, zet de schaal in het midden van de oven en zet de oven op 225 °C. Verwarm de uienbloemen 10 minuten.
• Serveer de uienbloemen als borrelhapje met en lekkere dip erbij. Maak bijvoorbeeld een knoflook-yoghurtdip; roer 150 ml Griekse yoghurt met 1 uitgeknepen teentje knoflook, fijngehakte peterselie of koriander, gemalen komijn, korinader en peper en zout naar smaak door elkaar. Server de dip bij de uien.